BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Engelse politie maakte al in 1976 gebruik van drones

De ontwikkeling van kleine onbemande voertuigen (UAVs) gaat de laatste tijd bijzonder hard. Inmiddels zijn cameradrones in allerlei soorten en maten gewoon te koop in de winkel, en hulpdiensten staan te popelen om gebruik te maken van drones voor de meest uiteenlopende toepassingen. De Engelse politie was de tijd echter ver vooruit en experimenteerde al in 1976 met een surveillerende drone.

De Westland Wisp: een benzine-aangedreven UAV uit 1976

De Westland Wisp: een benzine-aangedreven UAV uit 1976

De ‘Westland Wisp’ werd tijdens de Farnborough Air Show in Hampshire voor het eerst de lucht ingestuurd. In tegenstelling tot veel hedendaagse drones werd de Wisp niet aangedreven door een elektromotor, maar door een benzinemotor. Het apparaat kon op afstand bediend worden en kon vanuit de lucht televisiebeelden doorsturen naar een operator op de grond- net zoals modernde drones dat tegenwoordig doen middels first person view (FPV).

Toen al voorzag men vele toepassingen voor drones, waaronder de inzet van een UAV als brandwacht of het in de gaten houden van verkeer. De Westland Wisp was echter vrij storingsgevoelig en stortte regelmatig neer. Het zou daarom nog jaren duren voordat drones echt serieus ingezet konden worden, dankzij ontwikkelingen op het gebied van flight controllers, sensortechnologie, GPS, accu’s en elektrische aandrijfsystemen.

Westland Wisp bij de Farnborough Air Show

Westland Wisp bij de Farnborough Air Show

Leave a Reply

Beleef de PowerEgg op Bright Day
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.