Productnieuws

DJI brengt Phantomfirmware met nieuwe no-fly zones opnieuw uit

Kort na de spraakmakende dronecrash bij het Witte Huis bracht dronefabrikant DJI in allerijl een firmware uit met daarin een uitgebreidere set aan no-fly zones, waaronder één voor de stad Washington DC. Die firmware (v3.10) voor Phantom drones werd echter snel teruggetrokken toen bleek dat er problemen ontstonden als gevolg van de update. De firmware is na enkele aanpassingen alsnog beschikbaar gesteld.

In firmware v3.12 voor de populaire Phantom 2 serie quadcopter is het volgende veranderd/opgelost:

  • De ingebouwde lijst met no-fly zones is geüpdatet en bevat nu ook een no-fly zone met een radius van 25km rondom Washington, DC;
  • De kompaskalibratie is geoptimaliseerd voor een hogere betrouwbaarheid;
  • Zodra een automatische landing is ingezet kan de gebruiker alsnog de positie en hoogte van de drone aanpassen. Tijdens de landing is de maximale daalsnelheid één meter per seconde;
  • Na een automatische landing en als de motoren gestopt zijn met draaien kan de gebruiker de motoren direct herstarten om een nieuwe vlucht te beginnen.

De update is goed nieuws voor mensen wier Phantom uit zichzelf een landing inzet, bijvoorbeeld doordat de accuspanning van de vluchtaccu een kritiek punt bereikt. Doordat de piloot de controle over het toestel behoudt kan een landing op een ongewenste plek voorkomen worden.

Voorts zal de betrouwbaarheid van de drone toenemen door de betere kompaskalibratie. Om dit proces succesvol te doorlopen raadt DJI wel aan om de kalibratie altijd uit de buurt van metalen voorwerpen zoals hekwerken of buizen in de grond uit te voeren.

Gezien de problemen met v3.10 is het aan te raden om even te wachten met updaten om te zien of er niet toch problemen gemeld worden met v3.12. Houd daarom forums zoals Phantom Pilots in de gaten.

De firmware versie 3.12 voor de Phantom 2, Phantom 2 Vision en Phantom 2 Vision+ kan gedownload worden via de juiste productpagina’s op de website van DJI. De firmware kan geïnstalleerd worden met de Phantom 2 Assistant Software (beschikbaar voor Windows en Mac) die eveneens via de website van DJI gedownload kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier