Nieuws

Kunstenaarsduo wil steenfabriek omvormen in dronevliegveld

De voormalige steenfabriek in Fortmond (Overijssel) is een prima locatie voor het realiseren van de eerste droneluchthaven van Nederland. Dat vindt het kunstenaarsduo Frans van Ditzhuijzen en Thijs van Dalen, die in het kader van de prijsvraag ‘Ruimte voor Ruimdenkers’ van de provincie Overijssel een innovatief herbestemmingsplan ontwikkelden.

Toekomstgerichte herbestemmingsvisie

Het duo voorziet dat drones in de nabije toekomst een belangrijke rol gaan spelen in onze samenleving. Vanuit dit inzicht kwam het idee om het eerste dronevliegveld van Nederland te ontwikkelen. “Onze herbestemmingsvisie is toekomstgericht, de drone wordt wellicht net zo alledaags als de wifi die nu overal in de lucht hangt.”

Het erfgoedcomplex Fortmond aan de IJssel leent zich volgens de kunstenaars perfect voor deze nieuwe industrie. “Het terrein is uitermate geschikt voor vliegactiviteiten. Boven de oude steenovens kan een landingsbaan komen en hier omheen de Terminal. Deze opblaasbare constructie is multifunctioneel te gebruiken. De schoorsteen kan dienen als luchtverkeerstoren.”

Maatschappelijke impact

Kinderen en volwassenen zouden op de droneluchthaven kennis kunnen maken met deze op afstand bestuurbare luchtvaartuigen. Ook kan er nagedacht worden over hoe deze technische ontwikkelingen van invloed zijn op natuur en samenleving.

Of de steenfabriek inderdaad omgetoverd gaat worden in een vliegveld voor drones wordt bekend gemaakt op vrijdag 13 maart, tijdens de prijsuitreiking die plaatsvindt in de oude textielfabriek van Ten Cate (Almelo). Het is mogelijk dit evenement gratis bij te wonen door een e-mail te sturen naar info@deweldoener-overijssel.nl.

Ruimte voor Ruimdenkers

De prijsvraag ‘Ruimte voor Ruimdenkers’ is bedoeld om jonge ontwerpers, kunstenaars, visionairs en ondernemers uit de regio te stimuleren om een ontwerp te ontwikkelen voor inactieve gebieden in Overijssel. De winnaar krijgt €20.000,- om het ontwerp verder te brengen.

Droneluchthaven Overijssel vanaf de grond

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier