Nieuws

Notarissen bezorgd om drones bij burenruzies en vechtscheidingen

Gisteren maakte het kabinet bekend dat er nieuwe regelgeving komt voor het professioneel gebruik van drones. Daarbij werd gemeld dat er nader onderzoek komt naar het recreatief gebruik van onbemande luchtvaartuigen. Netwerk Notarissen roept het kabinet alvast op om specifiek te kijken naar hobbydrones die mogelijk als ‘wapen’ in burenruzies en bij problematische echtscheidingen worden ingezet.

Volgens de notarisorganisatie zijn buren vaak heel nieuwsgierig naar wat er aan de andere kant van de schutting gebeurt, zeker als sprake is van een burenruzie. Het ligt voor de hand dat men dan gebruik gaat maken van drones om een kijkje over de schutting te nemen, of binnen te kijken via het slaapkamerraam. Het is volgens Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, echter niet duidelijk hoe je je buren moet aanpakken als zij met een drone boven jouw perceel vliegen.

Ook bij vechtscheidingen kunnen drones volgens Van der Geld op een kwalijke manier worden ingezet. “Bijvoorbeeld dat in het kader van alimentatiebetaling de betalende ex wil bewijzen dat hij geen alimentatie meer hoeft te betalen omdat zijn ex inmiddels samenwoont met een nieuwe partner. Deze kan in de verleiding komen het bewijs te leveren met een aantal vluchten rondom de woning van de partner met een drone die is uitgerust met een camera”, waarschuwt Van der Geld.

Van der Geld vindt dan ook dat burgers tegen gebruik van drones door medeburgers, vooral in het kader van burenruzies en echtscheidingen, moeten worden beschermd. “Of de huidige wettelijke instrumenten ook op dit punt voldoende soelaas bieden is, ook met het rapport dat vandaag uitkwam, nog niet duidelijk.” Netwerk Notarissen bepleit daarom nader onderzoek.

Drone voor slaapkamerraam

Privacywetgeving

Of de huidige privacywetgeving voldoende handvatten biedt om ongewenst bespieden door een drone te voorkomen is inderdaad de vraag. Zo is het fotograferen van een huis vanaf de openbare weg toegestaan. De privacywetgeving zegt echter niets over de maximale hoogte waarop de camera zich mag bevinden boven die openbare weg.

Net zoals bij smartphones met daarin een camera zal er ook voor drones ongetwijfeld een soort van maatschappelijke gedragscode ontstaan. Problematisch daarbij is wel dat bij een drone de camera en de fotograaf letterlijk honderden meters van elkaar verwijderd kunnen zijn. Iemand kan dus niet direct worden aangesproken op sociaal onwenselijk gedrag, wat bij het fotograferen met een mobieltje nog wel mogelijk is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Notarissen bezorgd om drones bij burenruzies en vechtscheidingen

 • Rob Bruning

  We hebben al een privacy-wetgeving die nog geen rekening houdt met het bezorgen van overlast door gebruik van drones.
  Dit probleem kan toch aangepakt worden door te regelen dat het burgers verboden is om films of foto’s te maken met een drone van welk onderdeel dan ook van buurmans bezit, inclusief alle personen die tot de familie van de buren behoren en daar op bezoek zijn.
  Tenzij de voorbereiding van de dronevlucht in onderling overleg tussen buren wordt voorbereid.
  Anderzijds mag iemand die ontdekt dat zijn of haar buren zich niet aan de droneregels houden dit aan de politie melden, die vervolgens een telefonische waarschuwing kan laten uitgaan naar de buren die met een drone vliegen. Bij aanhoudende overtreding van de regels kan procesverbaal volgen door de politie.
  Opmerking: het is van belang dat dit soort regels niet te strikt gehandhaafd moeten worden om te voorkomen dat buren elkaar om kleinigheden naar het leven gaan staan.
  Ik heb de ervaring dat het vliegen in mijn woonbuurt om een inspectie van b.v. een dak uit te voeren met medeweten van de buren geen enkel probleem oplevert. Dat is dus waar het om draait: als er met een drone gevlogen moet worden, voor het controleren van een praktisch gegeven zoals een daklekkage of het rooien van hoge bomen in een tuin, is het waarschuwen van de betrokken buren van het perceel waar gevlogen moet worden meestal ruim voldoende om ergernis of formele klachten van anderen te voorkomen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier