Notarissen bezorgd om drones bij burenruzies en vechtscheidingen

Gisteren maakte het kabinet bekend dat er nieuwe regelgeving komt voor het professioneel gebruik van drones. Daarbij werd gemeld dat er nader onderzoek komt naar het recreatief gebruik van onbemande luchtvaartuigen. Netwerk Notarissen roept het kabinet alvast op om specifiek te kijken naar hobbydrones die mogelijk als ‘wapen’ in burenruzies en bij problematische echtscheidingen worden ingezet.

Volgens de notarisorganisatie zijn buren vaak heel nieuwsgierig naar wat er aan de andere kant van de schutting gebeurt, zeker als sprake is van een burenruzie. Het ligt voor de hand dat men dan gebruik gaat maken van drones om een kijkje over de schutting te nemen, of binnen te kijken via het slaapkamerraam. Het is volgens Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, echter niet duidelijk hoe je je buren moet aanpakken als zij met een drone boven jouw perceel vliegen.

Ook bij vechtscheidingen kunnen drones volgens Van der Geld op een kwalijke manier worden ingezet. “Bijvoorbeeld dat in het kader van alimentatiebetaling de betalende ex wil bewijzen dat hij geen alimentatie meer hoeft te betalen omdat zijn ex inmiddels samenwoont met een nieuwe partner. Deze kan in de verleiding komen het bewijs te leveren met een aantal vluchten rondom de woning van de partner met een drone die is uitgerust met een camera”, waarschuwt Van der Geld.

Van der Geld vindt dan ook dat burgers tegen gebruik van drones door medeburgers, vooral in het kader van burenruzies en echtscheidingen, moeten worden beschermd. “Of de huidige wettelijke instrumenten ook op dit punt voldoende soelaas bieden is, ook met het rapport dat vandaag uitkwam, nog niet duidelijk.” Netwerk Notarissen bepleit daarom nader onderzoek.

Drone voor slaapkamerraam

Privacywetgeving

Of de huidige privacywetgeving voldoende handvatten biedt om ongewenst bespieden door een drone te voorkomen is inderdaad de vraag. Zo is het fotograferen van een huis vanaf de openbare weg toegestaan. De privacywetgeving zegt echter niets over de maximale hoogte waarop de camera zich mag bevinden boven die openbare weg.

Net zoals bij smartphones met daarin een camera zal er ook voor drones ongetwijfeld een soort van maatschappelijke gedragscode ontstaan. Problematisch daarbij is wel dat bij een drone de camera en de fotograaf letterlijk honderden meters van elkaar verwijderd kunnen zijn. Iemand kan dus niet direct worden aangesproken op sociaal onwenselijk gedrag, wat bij het fotograferen met een mobieltje nog wel mogelijk is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier