Review

Parrot Bebop Drone review: op papier leuker dan in de lucht

Medio 2014 kondigde Parrot de Bebop Drone aan, een kleine quadcopter voorzien van een interessante noviteit: een softwarematig gestabiliseerde camera die een zogenaamde gimbal overbodig maakt. Met een verkoopprijs van net geen vijfhonderd euro lijkt de Bebop op papier een interessant apparaat. Maar hoe presteert de drone in de praktijk? Dronewatch vloog een paar testrondjes en maakt in deze review de balans voor je op.

Parrot: van carkits tot drones

Parrot is zeker geen nieuwkomer in de wereld van consumentendrones. Het Franse bedrijf, dat aanvankelijk vooral bekend was van haar carkits en Bluetooth oortelefoontjes, zag een interessante markt in kleine UAVs voor hobbymatig gebruik en introduceerde tijdens de CES 2010 de AR.Drone, een camera-quadcopter die met een iPhone of iPod Touch bediend kon worden. In 2012 werd de opvolger van de AR.Drone gepresenteerd, met verbeterde camera, sensoren en vluchtprestaties. In totaal werden er ruim een half miljoen exemplaren van de drone verkocht.

Het succes van de AR.Drone en de AR.Drone 2.0 inspireerde Parrot om met een model te komen dat ook buiten gebruikt kan worden. De Bebop Drone werd in 2014 gepresenteerd en is sinds kort ook in Nederland te koop. De Bebop Drone kost € 499, of € 799 met een afstandsbediening (de Skycontroller) die het draadloze bereik aanzienlijk vergroot. Het kleine formaat en het feit dat je HD video kunt opnemen of foto’s kunt maken met een resolutie van 14 megapixels maken de Bebop in theorie een interessante drone voor outdoorgebruik. Het promotiefilmpje prikkelt in ieder geval de fantasie. De vraag is natuurlijk hoe de Bebop in de praktijk presteert.

Bebop Drone: beschrijving en specificaties

Met de Bebop Drone mikt Parrot op de wat serieuzere dronepiloot, die ook buiten wil fotograferen of filmen. Met de ingebouwde camera kun je foto’s maken in een resolutie van veertien megapixels of filmen in full HD (1080p). De lithium-ion (LiPo) accu zou goed moeten zijn voor een vluchttijd van elf minuten. Het gewicht van de Bebop (inclusief accu) is zo’n 400 gram. Lekker licht dus, vooral fijn als je erop uit wilt trekken met je drone.

De camera is vast gemonteerd in de behuizing, aan de voorzijde van de drone. Daardoor kan een relatief complexe gestabiliseerde cameraophanging (gimbal) zoals bij de Phantom 2 Vision+ van concurrent DJI uitblijven. Om toch vloeiende videobeelden mogelijk te maken heeft Parrot ervoor gekozen om de beelden softwarematig te stabiliseren. De software snijdt als het ware een deel van het beeld uit, en compenseert bewegingen van de drone door de uitsnede realtime aan te passen. Het nadeel van deze oplossing is dat de camera niet naar beneden kan kantelen, om zogenaamde overhead shots te maken.

Parrot Bebop op verpakking

De fotoresolutie van de Bebop bedraagt maximaal 4096×3072 pixels. Dankzij het fisheye-objectief heb je een grote beeldhoek van 180 graden. Foto’s kunnen worden opgeslagen in het jpg formaat. Als je achteraf de foto’s wilt bewerken met bijvoorbeeld Photoshop kun je er ook voor kiezen om foto’s op te slaan in het DNG of RAW formaat. Bij die bestandsformaten wordt er geen gebruik gemaakt van beeldcompressie, waardoor je wat meer speelruimte hebt tijdens het nabewerken.

Filmen gaat in een resolutie van 1920x1080p, oftewel HD kwaliteit. De framerate bedraagt 30 beelden per seconde. Foto’s en video’s worden opgeslagen in een intern geheugen van 8 GB. Je kunt dus geen (micro) SD kaartje plaatsen. Dat betekent dat je na elke twee tot drie vluchten even verbinding moet maken met een computer om de beelden over te hevelen, zodat je het interne geheugen weer kunt leegmaken.

Ook al is de Bebop niet bepaald groot, er zitten een indrukwekkend aantal sensors verwerkt in het apparaat. Naast GPS voor de plaatsbepaling zijn er een magnetometer en gyroscoop ingebouwd, een verticale stabiliseringscamera voor de snelheidsbepaling en een barometer en ultrasoonsensor voor de hoogtebepaling. Dankzij al die sensoren kan de Bebop Drone zowel binnen als buiten stabiel in de lucht blijven hangen, zelfs als het waait.

De Bebop Drone is voorzien van flink wat sensoren
De Bebop Drone is voorzien van flink wat sensoren

De Bebop is verkrijgbaar in meerdere kleuren (blauw, geel, rood) en wordt geleverd in twee uitvoeringen: met of zonder Skycontroller. In het eerste geval bestuur je de drone met smartphone of tablet (iOS en Android) middels de Freeflight 3 app. In deze app zie je ook live de camerabeelden en actuele status (hoogte, resterend batterijpercentage, etc). De reikwijdte van de wifiverbinding hangt nogal af van het type telefoon of tablet dat je gebruikt: volgens dit overzicht bijvoorbeeld maximaal 90 meter voor een iPhone 5s tot wel 350 meter voor een Samsung Galaxy S4.

Wil je meer bereik, dan is het geen gek idee om de versie met Skycontroller te nemen. Die biedt volgens Parrot een bereik tot twee kilometer. Bovendien is deze controller voorzien van fysieke joysticks, waardoor je de drone nauwkeuriger kunt besturen. De Skycontroller beschikt over een houder waarin je je telefoon of tablet kunt plaatsen. Ook heeft de Skycontroller een HDMI-aansluiting voor een videobril zodat je een echte first person view ervaring krijgt (dit is trouwens niet toegestaan in Nederland, omdat je volgens de regelgeving altijd vrij zicht moet hebben op je drone).

Parrot Skycontroller

Inhoud verpakking en eerste indruk

De Parrot Drone wordt vliegklaar (‘ready to fly’ in dronejargon) geleverd. In de verpakking treffen we naast de quadcopter zelf twee accu’s en bijbehorende lader aan, een extra setje propellers, prop guards voor als je binnen gaat vliegen en een quick start guide. Je treft dus geen losse controller aan: de Bebop Drone wordt bestuurd met je smartphone of tablet, tenzij je de uitvoering met Skycontroller kiest.

Op het eerste gezicht ziet de Bebop er aantrekkelijk uit. Maar zodra je het apparaat uit de doos haalt komt de drone wel wat fragiel en houtje-touwtje over. Zo wordt de accu op zijn plaats gehouden door een strap met klittenband. Om de batterij te bevestigen moet je een stekkertje uit het inwendige van de opbouw tevoorschijn trekken en die in de connector van de accu drukken, daarna kun je de accu op zijn plaats duwen en de strap aantrekken: het voelt allemaal wat kwetsbaar aan. Verder is de voorzijde van de drone gemaakt van polystyreen (zeg maar piepschuim). Dat is een licht materiaal, maar wel broos. Als je te hard knijpt is het waarschijnlijk zo kapot.

De gehele opbouw inclusief accu is met vier flexibele trillingsdempers bevestigd aan het frame waaraan de propellers bevestigd zijn. Volgens een sticker op de opbouw wordt de onderkant heet, en dat klopt wel. Na een vlucht is de onderkant aardig warm, maar de Bebop is nog wel vast te houden zonder je vingers te branden. Als je de Bebop aanzet gaat er meteen een klein intern ventilatortje zoemen om de elektronica te koelen: zelfs als je niet vliegt produceert de drone al aardig wat warmte.

Het fisheye-objectief van de camera wordt beschermd door een lensdop, die met een elastiekje op zijn plaats wordt gehouden. Het is wel aan te raden om die lensdop na iedere vlucht meteen op zijn plek te zetten, want het gebolde lensje steekt een beetje uit en als je niet uitkijkt zit er zo een kras op.

Bediening

De Bebop Drone kan zoals gezegd op twee manieren bediend worden: met een smartphone/tablet of de optionele Skycontroller. Het reviewexemplaar dat wij toegestuurd kregen was er één zonder Skycontroller. Dat betekent dat je eerst de Freeflight 3 app van Parrot moet downloaden. Daarna moet je een wifiverbinding opzetten met de drone. Dat ging bij ons probleemloos. De app toont virtuele joysticks, waarmee je de Bebop kunt laten stijgen en dalen of laat draaien om zijn as. Met de andere joystick kun je in de ‘expert-modus’ bepalen welk deel van het beeld je wilt uitsnijden; zeg maar een virtueel equivalent van het omhoog/omlaag draaien van een camera die is bevestigd op een gimbal. (In de ‘normale’ vliegmodus fungeert de rechter joystick als bediening voor vooruit/achteruit en links/rechts.)

Je kunt zelf bepalen welk deel van het beeld wordt uitgesneden
Je kunt zelf bepalen welk deel van het beeld wordt uitgesneden

Het is aan te raden om voordat je gaat vliegen even de volledige handleiding te downloaden via de site van Parrot. Ook doe je er verstandig aan om de demonstratievideo’s via de Freeflight app te bekijken. Die laten je stapsgewijs zien hoe je de juiste instellingen kiest en hoe het vliegen in zijn werk gaat.

Bebop drone en Freeflight app
De Parrot Bebop drone wordt bestuurd met de Freeflight 3 app

De voorbereiding voor onze testvlucht bestond allereerst uit het updaten van de firmware van de drone. Bij het voor de eerste keer inschakelen van de Bebop toonde de app een melding dat er een firmware update voor de drone klaarstond op de servers van Parrot. Die update kan gedownload worden via de app. Daartoe moet je eerst de wifiverbinding met de Bebop verbreken, anders heb je geen internet. Nadat de update is binnengehaald kun je weer verbinding maken met de Bebop, waarna de daadwerkelijke updateprocedure begint. Daarna liepen we nog even de settings door in de app en zetten de bedieningsmodus op ‘Buiten’. Dat betekent ook dat je zonder de meegeleverde prop guards moet vliegen, anders raakt het apparaat in de war, hadden we ergens gelezen.

Praktijktest

Voor de testvlucht zelf zochten we een rustig veldje op, uit de buurt van mensen en huizen (zie ook de regelgeving omtrent het vliegen met drones). Het was zonnig weer en een beetje winderig; prima condities om een drone uit te testen, zeker om te zien hoe deze zich houdt bij windvlagen. Bij het inschakelen verscheen er al direct een melding: de drone moet bij een buitenvlucht eerst gekalibreerd worden. Dat bestaat uit het om drie assen draaien van de drone, zodat het elektronische kompas is afgestemd op het lokale aardmagnetische veld. Deze kalibratie verliep probleemloos.

Bebop Drone - kalibratie

Opstijgen is bijzonder eenvoudig. Je drukt op de softbutton ‘Take Off’ en de Bebop schiet de lucht in, om vervolgens op ca. één meter boven de grond te blijven hangen. Meteen al wordt duidelijk dat de Bebop goed overweg kan met wat wind: de drone blijft netjes op dezelfde plek hangen. Je merkt wel dat het apparaat door het geringe gewicht niet zo heel stabiel is, dus de Bebop moet flink de zeilen bijzetten om de windvlagen te compenseren: de drone moet snel en flink kantelen om windvlagen op te vangen, de beeldstabilisatie zal dus alle zeilen moeten bijzetten om het beeld stabiel te houden.

Bebop drone net na opstijgen
De Bebop Drone blijft stabiel in de lucht hangen na het opstijgen

Het vliegen zelf is een beetje behelpen, zeker met een smartphone, in dit geval een iPhone 5s. Vooruit en achteruit of zijwaartse bewegingen zet je in gang door de telefoon te kantelen. Tegelijk moet je met je vinger op een virtuele joystick de hoogte en vliegrichting van de drone regelen. Dat vereist nogal wat oefening en het is lang niet zo nauwkeurig als we gewend zijn van een controller met fysieke sticks.

Doordat je met je vingers aan het scherm gekluisterd zit komt de first person view – het live meekijken met de camera van de drone – niet zo goed uit de verf. Zeker bij het opnemen van video is het eigenlijk niet goed mogelijk om je te concentreren op de videobeelden op het scherm, zeker niet als je de telefoon moet kantelen om de vliegrichting te veranderen. Bovendien zitten je vingers in de weg. Ook om deze reden is de Skycontroller aan te bevelen: dan bevestig je de smartphone of tablet op de controller en heb je continu vrij zicht op het scherm.

Wifiverbinding problematisch

Aan het einde van de eerste testvlucht liepen we tegen een flink probleem aan. Terwijl de drone op een meter of zes boven de grond hing viel de wifiverbinding weg. De app gaf hier netjes een melding van maar wat we ook probeerden, we kregen de verbinding niet meer aan de praat. Ondertussen hing de drone volledig onbestuurbaar in de lucht en was deze met geen mogelijkheid naar beneden te krijgen, want ook de ‘Emergency Landing’ softbutton werkt niet als er geen verbinding is… Gelukkig hadden we goede GPS ontvangst en bleef de drone keurig boven ons hoofd hangen totdat de accu leeg was en de Bebop zichzelf keurig landde, maar het had ook anders kunnen aflopen: met een beruchte fly-away bijvoorbeeld.

De meeste drones die voorzien zijn van GPS komen normaal gesproken automatisch terugvliegen (‘return to home’) als de verbinding wordt verbroken. Dat deed de Bebop niet, maar volgens de handleiding komt de drone pas na twee minuten terug als de wifiverbinding wegvalt. Dat had naar onze smaak wel korter gemogen.

Of de vluchttijd op één accu inderdaad elf minuten was hebben we niet gecontroleerd, maar het komt zeker in de buurt. We zouden de Bebop Drone echter niet al te ver weg willen sturen. In de praktijk heb je toch flink wat tijd nodig om goede shots te kunnen maken en inclusief opstijgen en landen voelt die tien minuten vliegtijd wel erg kort aan.

Beeldkwaliteit

Na afloop van de vlucht was het tijd om de gemaakte foto’s en video’s over te zetten naar de computer. Daarvoor maak je gebruik van het meegeleverde USB kabeltje. Bij het inpluggen en inschakelen van de drone werden de bestanden echter niet zichtbaar op onze MacBook. Wat blijkt, je hebt nog een programma nodig om bestanden te kunnen zien en downloaden: Android File Transfer (gratis te downloaden). Op een PC zou de inhoud van het geheugen van de Bebop wel direct zichtbaar moeten worden.

Bij het bekijken van de foto’s en video’s die we maakten met de Bebop Drone raakten we nogal teleurgesteld. De opnamen zien eruit alsof ze met een smartphone zijn gemaakt. Prima voor een foto of filmpje op Facebook maar niet goed genoeg voor het betere film- en fotografeerwerk. De softwarematige beeldstabilisatie doet zijn werk wel goed, de videobeelden zijn redelijk stabiel en dat is een knappe prestatie gezien het soms heftige schudden van de drone. Maar doordat je de drone niet echt soepel kunt besturen met een smartphone is het lastig om fraaie filmbeelden te maken (maar ongetwijfeld geldt hier: oefening baart kunst).

Daarnaast bleek er met ons testexemplaar iets niet in orde te zijn. Op de foto’s en in de video’s zijn vreemde zwarte en grijze vierkantjes te zien. Die zagen we ook al op het display van de smartphone tijdens het vliegen, maar we dachten dat dit misschien een gevolg was van een haperende live videoverbinding. Het feit dat de vierkantjes ook in de beelden uit het interne geheugen te zien zijn duidt op een ander probleem met onze testdrone. (Uit later onderzoek door Parrot bleek dat het om een productiefout ging.)

Foto 1 (opklikken voor groot)
Foto 1 (opklikken voor groot)
Foto 2 (opklikken voor groot)
Foto 2 (opklikken voor groot)

NB. Bovenstaande testfoto’s zijn gemaakt in de videomodus van de Bebop. Daardoor zijn deze niet optimaal van kwaliteit. Wil je foto’s maken van een hogere kwaliteit dan moet je de opnameinstelling in de Freeflight app omzetten naar ‘foto’. Helaas kwamen we hier pas na de testvlucht achter. Op de site van Parrot vind je wat foto’s van andere Bebop gebruikers. Deze geven wellicht een betere indruk.

Conclusie

Helaas kan de Bebop Drone ons niet echt bekoren. Op papier is het een interessante quadcopter, zeker voor op reis: de Bebop Drone is niet al te groot en zwaar, ideaal als je er met je drone op uit wilt trekken. Maar in de praktijk is de drone als je deze met een smartphone bestuurt eigenlijk niet goed buiten te gebruiken: daarvoor is het bereik te klein en het wegvallen van de wifiverbinding tijdens onze testvlucht maakt dat je de drone niet met een gerust hart boven water of bomen zult sturen. Daardoor is de drone eigenlijk alleen interessant voor indoorgebruik. De Skycontroller lost het probleem van het geringe bereik op, maar dan ben je wel 300 euro meer kwijt en bovendien is de vluchttijd van ca. tien minuten te kort om echt een eind uit de buurt te vliegen.

Zou Parrot een eenvoudige controller met de Bebop Drone meeleveren voor dezelfde 500 euro dan zou de drone al een stuk interessanter zijn. Al was het bereik maar iets groter en kon je beschikken over fysieke joysticks voor de besturing, dan zou je al heel aardige filmpjes kunnen maken, zoals deze demovideo bewijst. Dat neemt niet weg dat 500 euro veel geld is voor een drone die zo fragiel aanvoelt.

Wil je serieus aan de gang met luchtfotografie of het maken van mooie buitenfilmpjes dan kun je beter nog even doorsparen en een DJI Phantom 2 Vision+ of Yunees Q500 kopen. Dan heb je een ready to fly cameradrone met een vliegtijd van minstens twintig minuten en met betere cameraprestaties. Ook beschik je dan over een gimbal, zodat je recht naar beneden kunt fotograferen of filmen. Een ander pluspunt van deze twee alternatieven is dat ze zijn uitgerust met navigatieverlichting. Zeker als je drone wat verder van je vandaan is helpt dit om te zien wat de voorkant is.

[bol_product_links block_id=”bol_54f474835cb69_selected-products” products=”9200000036496557,9200000036496551″ name=”Bebop Drone” sub_id=”review” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”450″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Met dank aan Parrot voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar

Summary
Review Date
Reviewed Item
Parrot Bebop Drone
Author Rating
21star1stargraygraygray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Parrot Bebop Drone review: op papier leuker dan in de lucht

 • Jammer, deze stond eigenlijk wel op m’n wensenlijstje maar na het lezen van deze review misschien ook niet. Al met al valt het wel mee maar de camera beelden zijn helaast niet super. Jullie stellen de Yuneec en de DJI voor als alternatief. Maar dan zit je al op 780 euro of duurder. Is er ook een beter alternatief uit dezelfde prijsklasse (tot 500) ?

  Beantwoorden
 • Jammer dat ik deze review niet eerder heb gelezen. Want het is helemaal waar. Even door sparen was beter geweest. Bovendien heb ik een maandag Bebop gekocht dus die rammelt wel heel makkelijk uit elkaar.
  Ronduit schandalig is de slechte lensbescherming van de fish eye lens.
  Ik heb vandaag een 3 – D print kunnen laten maken om mijn nieuwe lens wel te kunnen beschermen.
  Parrot krijgt van mij een dikke onvoldoende. Helaas heb ik er nu een dus met ik wel verder.

  Beantwoorden
  • Hoi,kun je mij vertellen waar je die 3 d lens cover hebt laten maken?

   Beantwoorden
 • Arthur Wils

  Ik ben anders wel tevreden over de Parrot Bebop. De Skycontroller is zeker een aanrader ook als je niet ver uit de buurt vliegt. De kans voor het probleem met de WiFiverbinding is dan ook kleiner omdat de Skycontroller in verbinding staat met de drone en de app met de afstandsbediening. P.S. Kijk zeker eens op de site van Parrot zelf, ik heb hem daar gekocht met Skycontroller voor 500 euro.

  Beantwoorden
 • Henk van der Wal

  Hallo, the 2 batteries doesn’t charge anymore. What is the problem.
  Greetings,
  Henk

  Beantwoorden
 • Mijn bebop drone hangt in een boom van 25 meter hoog in de Ardennen. Hij komt namelijk automatisch terug op 20 meter na b.v. verbreken van kontakt. Dan is 25 dus te hoog. Is deze hoogte handmatig in te stellen, zodat hij automatisch op een grotere hoogte kan terugkomen bij verbreking van contact?
  Bovendien vraag ik me af of de drone op 20 meter gaat vliegen bij automatische terugkomst wanneer ik op 30 meter hoogte vloog???

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier