Brits Hogerhuis pleit voor register van dronepiloten

Om het zich snel ontwikkelende droneluchtverkeer in goede banen te leiden moet er een Europees register komen van dronepiloten. Daarvoor pleit het Britse Hogerhuis. In eerste instantie zouden hierin professionele en commerciële piloten opgenomen moeten worden. In een later stadium zou het register uitgebreid kunnen worden naar amateurvliegers.

Volgens het comité dat de aanbeveling doet kan de droneindustrie op lange termijn mogelijk 150.000 banen opleveren in Europa. Maar dan moeten overheden wel in staat zijn om al het onbemande luchtverkeer als gevolg van deze groei in goede banen te leiden. Een register van dronepiloten zou daarbij helpen.

Voorts raadt het Hogerhuis aan dat meer drones worden uitgerust met geofences, ofwel een softwarematige beperking op het opstijgen nabij gevoelige locaties zoals vliegvelden. Verder zouden ordehandhavers beter opgeleid moeten worden en zou er een keurmerk moeten komen voor veilige drones. Tenslotte zou het voor professionele dronegebruikers duidelijk moeten zijn wat voor aanvullende verzekering ze af moeten sluiten.

“Europa kan uitgroeien tot marktleider op het gebied van onbemande luchtvaart”, zegt de voorzitster van het comite. “Maar er hoeft maar één groot ongeluk met een UAV te gebeuren en de publieke opinie keert zich tegen de droneindustrie. Daarom moeten we een manier vinden om op een veilige manier ruimte te geven aan onbemande luchvaartuigen.”

(bron: BBC News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier