BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Drones ingezet om riolen te inspecteren in Barcelona

Bij het horen van het woord ‘drones’ denk je waarschijnlijk aan wild zoemende apparaten boven je hoofd, maar in Barcelona vliegen drones tegenwoordig ook ondergronds. In het riool wel te verstaan, waar onbemande luchtvaartuigen tanks en pijpen inspecteren die deel uitmaken van de ondergrondse regenwaterafvoer.

Het ondergrondse droneproject is een idee van de Sociedad General de Aguas de Barcelona (SAGB), sinds 1867 verantwoordelijk voor het watermanagement in de hoofdstad van de regio Catalonië. Om overstromingen te voorkomen legde het nutsbedrijf in 1997 dertien gigantische ondergrondse tanks aan om overvloedig hemelwater op te kunnen vangen.

Het inspecteren van die tanks en de bijbehorende riolen en pijpleidingen is een smerig klusje. Het waterbedrijf zocht dan ook naar manieren om hiervoor robots in te schakelen. Uiteindelijk kwam men uit bij UAVs, die in staat zijn om door de leidingen en reservoirs te vliegen waarbij de inspecteur op afstand de camerabeelden inspecteert.

De quadcopters die SAGB inzet worden ook wel Aqualogy drones genoemd. Het gaat nog om een test, maar als alles goed gaat dan zal het de normaalste zaak van de wereld worden om drones door het riool te laten vliegen.

Aqualogy drone

(bron: CNET)

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.