Spectaculaire beelden van racende drones

Een tak van sport waar we op Dronewatch eigenlijk nog geen aandacht aan hebben besteed is ‘FPV racing’, ofwel het racen met drones waarbij de piloten dankzij ‘first person view’ live kunnen meekijken met het onbemande luchtvaartuig dat ze besturen. Vaak moet men een bepaald traject afleggen, waarbij obstakels de race extra moelijk maken. De sport wordt steeds populairder naarmate drones goedkoper en wendbaarder worden.

Bij een FPV race dragen de dronepiloten meestal videobrillen, die ze het idee geven in de ‘cockpit’ van hun drone te zitten. Het voordeel van zo’n bril is dat je een zeer direct contact met de camera in de neus van de UAV hebt. Het nadeel is dat je niet om je heen kunt kijken (de camera draait niet mee met het draaien van je hoofd) en dat je geen direct oogcontact met het toestel hebt (visual line of sight). Wegvallen van de video stream kan daardoor direct in een crash resulteren.

Als je naar onderstaande video kijkt heb je af en toe het gevoel in een scene uit Star Wars terecht te zijn gekomen. Dat verklaart meteen ook de kick van FPV racing: het gaat om snelheid, vliegskills en natuurlijk technisch inzicht om het uiterste uit de drones en antennes te kunnen halen. Wie zo’n FPV race in het echt wil zien kan op zaterdag 14 maart terecht bij de International Drone Day-meetup in Breda.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier