Achtergrond

Mogelijkheden nieuwsgaring per drone verkend in dossier Dronejournalistiek

De journalistiek is aan alle kanten in beweging. Kranten zien hun abonneeaantallen slinken maar digitale verdienmodellen kunnen de krimpende inkomsten nog niet compenseren. Tegelijkertijd verandert ook de journalistiek zelf, mede door de opkomst van drones. Als het onderdeel van het project Nieuwe Journalistiek verkent freelance journalist Stijn Postema daarom de stand van zaken met betrekking tot nieuwsgaring per drone in dossier Dronejournalistiek.

Dat drones uitgerust met een camera (of andere sensoren) interessant zijn voor journalisten is voor iedereen wel duidelijk. Waar vroeger een helikopter ingehuurd moest worden om beelden vanuit de lucht te maken, daar volstaat nu een goedkope drone die door de journalist zelf bediend kan worden. Ideaal om vanuit de lucht verslag te doen van branden, rampen, demonstraties en andere nieuwsfeiten. Maar ook voor achtergrondbeelden bij reportages.

Maar dronejournalistiek roept ook vragen op. Want hoe zit het met de privacy als dadelijk jan en alleman vanuit de lucht gefilmd kunnen worden? En hoe veilig is het eigenlijk, zo’n vliegende camera boven een mensenmenigte? Op deze en andere vragen probeert journalist Stijn Postema antwoord te vinden in zijn dossier Dronejournalistiek.

In het dossier gaat Postema onder andere in op de vraag welke drone je als journalist nodig hebt, hoe je zo’n apparaat leert vliegen en of de camerabeelden van zo’n drone niet gekaapt kunnen worden door hackers. Ook de regelgeving komt uitgebreid aan bod.

Dossier Dronejournalistiek

Dronejournalistiek wereldwijd

Wereldwijd staat dronejournalistiek nog in de kinderschoenen, mede door het feit dat het professioneel gebruik van drones in veel landen aan banden is gelegd. Maar langzaamaan komt daar verandering in, zo mogen in de VS verschillende nieuwsmedia gaan experimenteren met dronejournalistiek. Andere landen doen drones echter in de ban: zo heeft Marokko in navolging van Thailand onlangs een verbod op dronevliegen ingevoerd. Uitzonderingen zijn wel mogelijk, maar of kritische journalisten daar ook bij horen is nog maar de vraag.

In Nederland moeten vluchten met een professioneel karakter weken van tevoren worden aangemeld bij de provincie. Niet echt werkbaar voor journalisten (eind vorig jaar werd een persfotograaf zelfs beboet voor het vliegen met een drone), maar daar komt mogelijk binnenkort verandering in. Reden genoeg dus voor journalisten met vliegaspiraties om zich alvast te verdiepen in het dossier.

Dossier Dronejournalistiek is onderdeel van Nieuwe Journalistiek, een onderzoek naar nieuwe vormen van journalistiek. Het onderzoek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier