‘Amerikaanse droneverzekeraars verzinnen eigen veiligheidsregels’

In de VS vliegen er inmiddels duizenden drones rond waarvoor een verzekering is afgegeven, terwijl professioneel gebruik van drones officieel nog niet is toegestaan. Dat meldt Bloomberg. Volgens verzekeraars heeft het geen zin om te wachten op de autoriteiten. Intussen verzinnen deze verzekeraars eigen veiligheidsregels waar hun cliënten zich aan dienen te houden.

Net als in Nederland is het professioneel vliegen met onbemande luchtvaartuigen in de VS aan strikte regels gebonden. Alleen bedrijven die beschikken over een ontheffing – dat zijn er momenteel 39 – mogen hun UAVs officieel inzetten. Maar ondertussen hebben duizenden makelaars, filmmakers en andere bedrijven al verzekeringen afgesloten voor hun drones.

Eén van de verzekeraars die dergelijke droneverzekeringen aanbiedt is Transport Risk Management Inc. “Wij bieden al vier jaar dit soort verzekeringen aan”, zegt eigenaar van het bedrijf Terry Miller. Het feit dat een drone verzekerd is betekent echter niet dat het daarmee legaal is om te vliegen: de implementatie van de regelgeving die de FAA heeft voorgesteld kan nog wel een of twee jaar op zich laten wachten.

Volgens Miller hanteert zijn bedrijf veiligheidseisen die verder gaan dan wat de overheid momenteel voorstaat. De vraag is echter of verzekeraars voldoende inzicht hebben in de luchtverkeerswetgeving en in staat zijn om te controleren of hun verzekeringnemers zich wel houden aan de regels. Dat roept ook vraagtekens op met betrekking tot de rechtsgeldigheid van dergelijke verzekeringen.

Situatie in Nederland

Voordat de regelgeving in juli 2013 werd aangescherpt konden Nederlandse bedrijven nog professioneel vliegen met drones. De aansprakelijkheidsverzekeringen die zij voor die tijd afsloten zijn na de wijziging echter niet meer geldig. Dat betekent dat de verzekeringnemer (mits deze zich aan de huidige regelgeving houdt) mogelijk niet gedekt is voor schade aan eigendommen van derden of letselschade, mocht er wat misgaan.

Momenteel moeten bedrijven die professioneel willen vliegen met drones beschikken over een ontheffing. Onderdeel van de eisen die gesteld worden in de aanvraag van die ontheffing is het beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering. Die wordt niet zomaar afgegeven: er worden hoge eisen gesteld aan zowel drone als operator.

Voor particuliere dronevliegers is de situatie nog onduidelijker. Zelfs als hobbyisten zich aan de Regeling modelvliegen houden is het de vraag of hun WA-verzekering schade aan derden dekt. Sommige verzekeraars hebben een artikel over modelvliegen in hun polisvoorwaarden opgenomen, maar niet alle maatschappijen verschaffen hier duidelijkheid over. Amateur dronepiloten doen er dus verstandig aan om hun polis goed te controleren en in geval van twijfel navraag te doen bij hun verzekeringsmaatschappij.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier