Incident

Auto zwaar beschadigd door exploderende drone-accu

Een Amerikaanse dronepiloot kreeg onlangs de schrik van zijn leven toen hij ontdekte dat zijn drone was ontploft achterin de auto. Het toestel was tijdens een vlucht in het water beland. Na een reddingsactie en enkele uren drogen werd de drone op de achterbank gezet. Kort daarop ontplofte de accu, met flinke schade tot gevolg. Gelukkig zat er op dat moment niemand in de auto.

Volgens de eigenaar van de DJI Phantom zat de auto helemaal onder een zwarte chemische substantie en was de geur niet te harden. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk, waarschijnlijk is er water in de accu gekomen terwijl die nog vol energie zat. Mogelijk is er vervolgens gasvorming ontstaan in de accu met een explosie tot gevolg.

Het incident geeft aan hoe voorzichtig je moet zijn met lithium polymeer (LiPo) accu’s zoals die gebruikt worden om drones van energie te voorzien. Na een crash of een landing in het water doe je er verstandig aan om de accu meteen uit de drone te halen en deze in een stevige brandwerende verpakking te stoppen.

Ook bij het opladen of transporteren van droneaccu’s is het aan te raden om voorzichtig te zijn. Laad accu’s nooit onbeheerd op om brand te voorkomen. Mocht je accu’s mee willen nemen in een vliegtuig, zorg dan dat ze voor de vlucht ontladen zijn.

11016124_1619160578302927_5482713162410068209_o
11070424_1619160574969594_7196933915796927472_o
Ontplofte DJI Phantom

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Auto zwaar beschadigd door exploderende drone-accu

  • The operator’s mistake was leaving the battery in the device after coming in contact with water/hard landing, noob move. In any case LiPo batteries should be removed from the device and secured in burn-proof bags during transport.

    Beantwoorden
  • Zoals Michael in de reactie hierboven al aangeeft, is het niet verstandig om in een dergelijke situatie een LiPo batterij te vervoeren zonder brandwerend omhulsel. Ben voorzichtig met deze batterijen, anders komen er ongelukken van!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier