MarktNieuws

‘Dronefabrikant DJI stevent af op omzet van $1 miljard in 2015’

De Chinese dronefabrikant DJI heeft vorig jaar een omzet gedraaid van 500 miljoen dollar. Dat meldt techblog The Verge. De maker van onder andere de populaire DJI Phantom consumentendrone zou in gesprek zijn met Amerikaanse investeerders om versneld verder te kunnen groeien en in 2015 afstevenen op een omzet van een miljard dollar.

DJI is binnen een paar jaar uitgegroeid tot de grootste leverancier van consumentendrones wereldwijd. Met name de Phantom quadcopter heeft bijgedragen aan dat succes. Deze ready to fly drone heeft vele malen bewezen een ideaal platform te zijn voor beginnende en gevorderde luchtfotografen en filmmakers.

Inmiddels telt het bedrijf wereldwijd meer dan 2.800 medewerkers, verspreid over kantoren in Shenzhen, Hong Kong, Los Angeles, Rotterdam, Tokyo, en Kobe. Naast de drones uit de Phantomserie fabriceert en verkoopt het bedrijf ook drones voor professionals, waaronder de Inspire 1 4K cameradrone en professionele hexa- en octocopters in de S-serie.

De reden dat de drones van DJI zo populair zijn geworden bij fotografen en filmmakers is dat dankzij de elektronisch gestabiliseerde cameraophanging (gimbal) er uiterst stabiele beelden opgenomen kunnen worden. Dat gekoppeld aan het feit dat drones als de Phantom 2 Vision+ en de Inspire 1 gebruiksklaar geleverd worden maakt dat veel kopers binnen no-time prachtige foto’s en video’s kunnen maken.

DJI Phantom 2 Vision+
De Phantom 2 Vision+ : een ‘ready to fly’ cameradrone

Opmars van drones leidt tot zorgen

De stevige opmars van drones als de Phantom leidt wereldwijd ook tot zorgen. Steeds vaker worden er incidenten gemeld waarbij hobbydrones betrokken zijn. Dat is voor een deel te wijten aan de regelgeving die in veel landen achterloopt op de realiteit. Daarnaast stelt lang niet iedereen zich goed op de hoogte van wat wel en niet mag. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten begonnen eind vorig jaar daarom met een Know before you fly-campagne.

DJI bouwt ondertussen steeds meer veiligheidsmaatregelen in haar drones. Zo keren de drones tegenwoordig automatisch terug naar het punt van opstijgen als het contract met de dronepiloot verloren raakt (return to home), om zodoende een gevreesde fly-away te voorkomen. Daarnaast beschikken de drones over softwarematige beperkingen die moeten voorkomen dat men opstijgt in de buurt van vliegvelden.

Concurrentie

Belangrijke concurrenten van DJI zijn onder andere Parrot, dat met de Bebop Drone aan de weg timmert, en 3D Robotics, maker van onder andere de Iris+ quadcopter. Laatstgenoemde bedrijf haalde onlangs nog een investering van 50 miljoen dollar binnen. Daarnaast zijn er partijen als Walkera en Yuneec die consumentendrones op de markt brengen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier