AchtergrondNieuws

Kan een drone schade aanrichten aan een vliegtuigmotor?

De laatste tijd is er veel discussie over de vraag of drones wel of geen gevaar vormen voor het reguliere vliegverkeer. Steeds vaker rapporteren piloten kleine hobbydrones in de buurt van vliegvelden en gevreesd wordt dat het op een dag tot een botsing komt. Maar wat gebeurt er als een drone daadwerkelijk in een vliegtuigmotor verdwijnt?

Het vaktijdschrift IEEE Spectrum legde deze vraag voor aan George Morse, oprichter van het bedrijf Failure Analysis Service Technology, dat zich specialiseert in het analyseren van schade aan vliegtuigen als gevolg van botsingen met voorwerpen of vogels. Morse heeft meer dan 4.000 motoren onderzocht die geraakt zijn door vogels of materiaal dat op een start- of landingsbaan lag.

Turbofan
Een monteur onderzoekt een turbofan

Volgens Morse ontstaat het grootste gevaar als een drone in een vliegtuigmotor wordt gezogen. “De drone zou waarschijnlijk door de voorste schoepen van de compressor in mootjes worden gehakt. Als de motor op volle kracht draait is er zeker een kans dat deze uitvalt, maar het is verbazingwekkend hoeveel een turbofan kan hebben. In zekere zin vormen drones een kleiner gevaar dan vogels, want die hebben nog wel eens de neiging om in een zwerm te vliegen.”

Op de vraag of de lithium-ion accu’s die een drone aandrijven geen extra gevaar vormen luidt het antwoord van Morse dat “ijs ook hard kan zijn”. Volgens hem zou de chemische substantie in de accu waarschijnlijk gewoon opgebrand worden in de verbrandingskamer. “Ik zou me eerder zorgen maken over een drone die op de voorruit crasht.”

Hoe dan ook zou het opzuigen van een drone betekenen dat een motor goed geïnspecteerd moet worden, met extra kosten en mogelijk vertragingen tot gevolg. En totdat iemand besluit om daadwerkelijk drones in een draaiende vliegtuigmotor te gooien om te zien wat er precies gebeurt blijft het een beetje gissen naar de precieze gevolgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier