IncidentNieuws

Drone veroorzaakt brand in KLM-vliegtuig

Een oververhitte accu van een drone heeft afgelopen zondag brand veroorzaakt in een KLM-vliegtuig met daarin tv-kok Herman den Blijker en presentator Martijn Krabbé. Vlak voor de landing in Bangkok kwam er rook uit het bagagerek boven hun hoofd. De oorzaak bleek een defecte accu van een drone die hun cameraman had meegenomen.

Het tv-duo was op weg naar Cambodja, om in de jungle opnamen te maken voor het programma Op de proef gesteld. De cameraman had bedacht dat het wel leuk zou zijn om luchtopnamen te maken met een drone, van het type DJI Inspire 1. De accu hiervan raakte echter oververhit waardoor de cameratas in de handbagage vlam vatte. De brand kon snel geblust worden door KLM-personeel.

Het incident werd gefilmd door medepassagiers. Volgens hen ging het personeel van de Boeing 777-300 uiterst kalm en professioneel om met de brand. Den Blijker en Krabbé konden met de schrik in hun benen – en letterlijk op de proef gesteld – hun reis vervolgen. KLM doet verder onderzoek naar het incident.

Het is niet voor het eerst dat er brand ontstaat in een vliegtuig als gevolg van een oververhitte drone-accu. Ook raakte laatst een auto zwaar beschadigd als gevolg van een exploderende accu. Deze had kort hiervoor even in het water gelegen als gevolg van een ongecontroleerde landing van de drone, met kortsluiting tot gevolg.

De lithium-polymeer (LiPo) accu’s van drones kunnen bijzonder veel energie bevatten en dat kan leiden tot oververhitting als de accu om wat voor reden ook kortgesloten raakt. Het is daarom aan te raden om nooit met volledig opgeladen accu’s te reizen en deze in een brandwerende verpakking (‘LiPo safe bag’) te vervoeren. Neem voor het reizen per vliegtuig altijd even contact op met de vliegmaatschappij om te informeren wat wel en niet is toegestaan.

Vliegtuigmaker Boeing pleitte onlangs voor een verbod op het transporteren van grote partijen lithium-polymeer accu’s. Het brandgevaar dat uitgaat van zo’n lading is volgens Boeing een ‘onacceptabel risico’.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier