Nieuws

Google werkt aan nieuwe delivery-drone

Twee jaar werkte Google aan Project Wing, een prototype van een drone die verticaal kon opstijgen en landen en daarna verder vloog als een vliegtuig. Maar het team gaat terug naar de tekentafel om een nieuwe drone te ontwikkelen. Volgens Astro Teller, hoofd van het Google X research laboratorium, was het bestaande ontwerp niet stabiel genoeg.

Project Wing

Het Project Wing-initiatief werd in augustus vorig jaar wereldkundig gemaakt. Het prototype van de drone beschikte over een vleugel van anderhalve meter breed. Het idee was dat de drone net als multicopters verticaal kon opstijgen, maar daarna horizontaal verder kon vliegen, als ware het een vliegtuig. Daardoor zou de drone een groter bereik moeten krijgen dan multicopters, die horizontaal vliegend minder zuinig met hun energie omgaan.

De delivery-drone werd in Australië uitgetest, waar het apparaat vaccinaties, water en radiotoestellen moest gaan bezorgen bij afgelegen boerderijen in de uitgestrekte outback. Het ontwerp bleek echter niet stabiel genoeg, zeker niet in situaties met veel wind. Na maanden van verdere experimenten is nu toch besloten om de stekker eruit te trekken.

Het Google X lab werkt nu aan een nieuwe delivery-drone, waarbij af wordt gestapt van het vleugelontwerp. Of dat betekent dat Google nu kiest voor een multicopter ontwerp is niet bekend. Later dit jaar brengt het team meer informatie naar buiten over de nieuwe drone.

Pakketbezorging met drones

Wereldwijd is er veel interesse in drones die pakketjes kunnen bezorgen. Amazon, DHL en Alibaba experimenteren al geruime tijd met drone delivery. De regelgeving is in de meeste landen echter een grote bottleneck. Autonome vluchten zijn in de meeste landen niet toegestaan, en bovendien moeten operators van UAVs te allen tijde zicht houden op hun onbemande luchtvaartuig.

Daarnaast zijn er nog vraagstukken op het vlak van veiligheid die eerst opgelost moeten worden. Er wordt hard gewerkt aan drones die zelf hun vliegroute kunnen uitstippelen en obstakels kunnen ontwijken, maar die technologie is nog niet rijp om in de praktijk ingezet te worden. Verder bestaat er de vrees dat delivery-drones een inbreuk vormen op de privacy.

Ontwikkelaars van pakketbezorgende drones richten hun pijlen dan ook op landen met minder strenge regelgeving, of houden het bij experimenten in dunbevolkte landen of het toepassen van drones in noodsituaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier