Nieuws

Drones gaan Nederlandse gewassen monitoren

Het gebruik van drones in de agrarische sector lijkt eindelijk van de grond te komen in Nederland. Vanaf dit voorjaar zullen drie bedrijven diensten gaan verlenen aan akkerbouwers die hun gewassen willen laten monitoren middels drones. Volgens Boerenbusiness is er veel vraag naar de nieuwe dienstverlening.

Verenigd in collectief

Half mei moeten de eerste eBee drones de lucht ingaan. Om dat voor elkaar te krijgen werken drie bedrijven momenteel hard aan handboeken, pilotentrainingen en het verkrijgen van de juiste ontheffingen die nodig zijn voor het professionele gebruik van drones. De drie bedrijven hebben zich verenigd in een collectief, dat dadelijk met acht piloten en drie drones overal in Nederland actief zal zijn.

Volgens een woordvoerder van het collectief is er veel interesse in het gebruik van drones voor het uitvoeren van metingen, detectie van problemen en inspecties. Dankzij een zogenaamde multispectraalcamera die onderdeel uitmaakt van de eBee kunnen gewassen en percelen op verschillende manieren geanalyseerd worden. Zo kan niet alleen de bodem beoordeeld worden, maar is de drone ook in staat om bijvoorbeeld waterschade in kaart te brengen.

eBee

Intelligente drone

De eBee van het Zwitserse bedrijf senseFly is volledig ontwikkeld met het oog op agrarische toepassingen. Zo kan het onbemande luchtvaartuig tot drie kwartier in de lucht blijven om zodoende grote percelen te kunnen bestrijken. Verder kan de drone autonoom vliegen: de gebruiker hoeft het apparaat alleen te lanceren, de drone voert zelfstandig de rest van de vlucht uit. Dankzij kunstmatige intelligentie houdt de drone ondertussen rekening met veranderingen in de windrichting. De eBee kan voorzien worden van verschillende camera’s voor uiteenlopende toepassingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier