Drones gaan helpen om onontplofte bommen op te sporen in Laos
Een Amerikaans bedrijf werkt aan een drone die ingezet kan worden om onontplofte explosieven op te sporen, die tijdens de Vietnamoorlog door de VS op Laos werden gegooid. Naar schatting liggen er in het land nog altijd tachtig miljoen bommen die een bedreiging vormen voor de huidige bevolking.
Maar liefst twee miljoen ton aan explosieven werden er gedurende een periode van negen jaar op het land gegooid. Daardoor heeft het zuid-Aziatische land de twijfelachtige eer om bekend te staan als het meest gebombardeerde land ter wereld. Geschat wordt dat zo’n dertig procent van die explosieven nooit is afgegaan. Tientallen jaren na de Vietnamoorlog sterven er nog altijd zo’n driehonderd mensen per jaar als gevolg van exploderende bommen uit die tijd.

Het Amerikaanse bedrijf ArchAerial wil hier wat aan doen en denkt dat drones ingezet kunnen worden om restanten van bunkers en clusterbommen op te sporen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van LiDAR, een technologie waarbij laserlicht wordt gebruikt om zeer nauwkeurige 3D-kaarten te maken van het aardoppervlak. Oneffenheden die mogelijk wijzen op onontplofte bommen kunnen zodoende effectief opgespoord worden.
Tijdens het SXSW festival in Austin dat afgelopen week plaatsvond vertelde ArchAerial-CEO Ryan Baker dat het bedrijf binnenkort een prototype op basis van een octocopter met een LiDAR-systeem naar Laos stuurt. Als de experimenten succesvol zijn wil het bedrijf ook bommen gaan opsporen in andere landen.
