Markt

‘Maandelijks 1.000-2.000 drones verkocht in België’

Elke maand worden er bij onze zuiderburen zo’n 1.000-2.000 drones verkocht. Dat meldt de Belgische krant De Tijd op basis van onderzoek van audiovisueel servicebedrijf Skyeye. In werkelijkheid ligt dit aantal volgens Skeye-ceo Geert Nijst waarschijnlijk nog veel hoger, aangezien de verkoop via online kanalen volgens hem lastig te traceren valt.

Net als in andere landen zorgt ook in België de toenemende populariteit van hobbydrones voor zorgen. Alleen al in het laatste kwartaal van 2014 werden er ruim 10.000 drones van boven de 800 euro verkocht, maar niet iedereen wordt goed voorgelicht. Zo mag je in België volgens de wet alleen vliegen op modelluchtvaartterreinen, maar veel mensen denken dat je overal de lucht in mag.

Een cameradrone van nog geen 500 euro
Een cameradrone van nog geen 500 euro

Maar ook professionele dronepiloten die beschikken over een brevet hebben het niet makkelijk. De huidige regelgeving is gebaseerd op koninklijk besluit uit 1954, een Europese richtlijn voor speelgoed en een circulaire voor modelluchtvaartuigen met een gewicht boven 1 kilogram. De Belgische minister zou echter van plan zijn om binnenkort soepeler regelgeving te introduceren.

Ondertussen doen ketens als de Media Markt goede zaken en vliegen drones bijna letterlijk de deur uit. Volgens een woordvoerder van de keten worden hun drones niet alleen aan hobbyisten maar ook aan makelaars, architecten en beveiligingsfirma’s verkocht. Die zullen lang niet altijd beschikken over de juiste papieren om hun drones professioneel in te zetten.

Vergelijking met Nederland

De situatie in België lijkt een beetje op die in Nederland. Ook hier lopen commerciële of professionele gebruikers van drones tegen complexe regelgeving aan. Volgens het kabinet komt hier binnenkort verandering in, maar vooralsnog profiteren alleen hulpdiensten van soepeler regelgeving rond het inzetten van onbemande luchtvaartuigen.

In tegenstelling tot in België mogen amateurs in Nederland ook buiten modelluchtvaartterreinen vliegen, mits ze zich houden aan de Regeling modelvliegen. Precieze verkoopcijfers van hobbydrones in ons land zijn niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier