Pro

T-Mobile gaat zendmasten inspecteren met drone

Telecomprovider T-Mobile is de eerste Europese operator die haar zendmasten gaat inspecteren met behulp van drones. Het bedrijf gaat een eigen piloot opleiden die vanaf juli dit jaar ruim 5.000 zendmasten in Nederland zal aandoen.

Effectiever, veiliger, goedkoper

Volgens Jeffrey Leentjes van T-Mobile is het inspecteren van zendmasten met behulp van drones veel effectiever, veiliger en goedkoper dan de traditionele manier, waarbij gebruik gemaakt wordt van hoogwerkers. De resultaten van de eerste test waren veelbelovend: “Normaal gesproken duurt een inspectie van antennes op een stadium minstens een week. De drone deed er vijftien minuten over om de juiste foto’s te maken.”

De regelgeving is nog wel een belangrijke bottleneck: voor iedere inspectievlucht moet er een ontheffing aangevraagd worden bij het ministerie. T-Mobile is echter optimistisch over plannen van de Europese Commissie om de regelgeving voor professionele dronegebruikers te vereenvoudigen.

Altura Zenith

T-Mobile maakt voor de inspecties gebruik van een Altura Zenith drone van de Nederlandse dronebouwer Aerialtronics. Naast de drone zelf levert het bedrijf ook een HD camera met warmtesensor en zenders voor realtime analyse van de data. Aerialtronics verzorgt ook de opleiding van de dronepiloot.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier