AchtergrondPro

Aerobotica: nieuwe Nederlandse ontwikkelaar van professionele drones

Aerobotica logoEr worden steeds meer toepassingen voor onbemande luchtvaartuigen bedacht en daardoor neemt de vraag naar professionele drones snel toe. Wereldwijd storten talloze bedrijven zich daarom op de ontluikende dronemarkt en ook in Nederland zien ondernemers kansen. Zo ging vorige maand Aerobotica van start, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het bouwen van drones die arbeidsintensieve inspecties van landbouw en infrastructuur moeten vergemakkelijken. Dronewatch hield een interview met oprichter Ali Asghar Nosrati.

– Kunt u wat meer vertellen over Aerobotica? Wat was de aanleiding om Aerobotica op te richten, wanneer is het bedrijf van start gegaan, en met hoeveel man zijn jullie? Zijn jullie gelieerd aan een universiteit of onderzoeksinstituut? 

“Aerobotica is een jonge onderneming opgericht door drie familieleden: mijn broer, mijn vrouw en ik. We hebben elk een eigen specialiteit: mijn broer Bedrijfseconomie, mijn vrouw Industrieel ontwerpen en ikzelf Luchtvaart. Daarnaast lopen er enkele stagiaires rond. Nu al willen veel bedrijven met ons samenwerken en daarnaast hebben we contact met Avans Hogeschool en de TU Delft.”

Ik heb jarenlang hobbydrones en -helikopters gebouwd en ik besloot om van mijn hobby mijn werk te maken. Aerobotica bestaat officieel sinds februari 2015. We zit momenteel in de ontwikkelingsfase van ons eerste prototype en daarom kan ik inhoudelijk nog niet veel vertellen over de drone en de mogelijkheden.”

– Wat is de doelgroep van Aerobotica? Hoe ziet jullie productlijn of dienstverlening eruit? Wanneer verschijnen de eerste producten?

“Wij richten ons voornamelijk op industrie en landbouw. Momenteel wordt er hard aan ons prototype gewerkt. Zowel hardware als software zitten in de testfase. We verwachten dat ons eerste product begin volgend jaar op de markt komt.”

– Waarin onderscheidt Aerobotica zich van andere fabrikanten van drones voor de professionele markt, zoals Aerialtronics en senseFly?

“Om te beginnen onderscheiden we ons door een robuust en aerodynamisch ontwerp. Wij onderscheiden ons verder in de toepassingen en inzetbaarheid, gecombineerd met intelligente software. Doordat wij nog in de ontwikkelingsfase zitten kan ik niet op de details ingaan.”

– Hoe kijken jullie aan tegen de Nederlandse regelgeving voor onbemande luchtvaart? Wat moet er volgens jullie veranderen?

“Helaas werkt de Nederlandse regelgeving momenteel niet echt mee. De huidige wetgeving is erg tegenstrijdig. Om een voorbeeld te noemen: wil je een prototype testen, dan moet je de drone eerst laten keuren en certificeren bij bijvoorbeeld het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Maar als je nog niet getest hebt, dan weet je ook niet of je drone goed werkt dus dan kom je waarschijnlijk ook niet door de keuring. Hopelijk wordt hier binnenkort verandering in gebracht.”

– Wat zou volgens jullie de meest ideale locatie zijn voor een ‘unmanned valley’: vliegveld Twente of vliegveld Valkenburg?

“Voor ons maakt het niet zo heel veel uit. Mijn voorkeur gaat naar Valkenburg in verband met de ligging ten opzichte van Breda, waar ons bedrijf gevestigd is.”

– Hoe kijken jullie aan tegen delivery drones? Op wat voor termijn zien jullie dit van de grond komen?

“Drones gebruiken voor bezorgen is een leuk idee, maar ik weet niet of het wel zo handig is in het dichtbevolkte Nederland. Een andere belemmering is de beperkte payload en ik vraag me af hoe een envelop of pakketje aangetekend bezorgd kan worden. Ik denk dat er nog wel veel aan gewerkt moeten worden willen we het in Nederland toe kunnen passen, los van de wetgeving.”

– Welke andere drie trends voorzien jullie op het gebied van dronetechnologie in de komende jaren?

“Wij verwachten dat drones in de toekomst niet alleen storingen aan installaties kunnen detecteren, maar ook in staat zullen zijn om deze te verhelpen. Een andere ontwikkeling die wij voorzien zijn drones die zichzelf dingen kunnen aanleren en het geleerde vervolgens in praktijk brengen. Een laatste ontwikkeling zijn drones die zelfstandig eenvoudige EHBO opdrachten uitvoeren.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier