Belgisch consortium gaat search&rescue drone ontwikkelen

Een groep van twaalf Belgische bedrijven en instellingen gaat in Europees verband een drone ontwikkelen die door hulpdiensten ingezet kan worden om tijdens een calamiteit snel een overzicht van de situatie te geven. Volgens De Standaard investeert het Belgische consortium zes miljoen euro in het project. Het droneproject moet op termijn 600 banen opleveren.

De search&rescue drone moet in staat zijn om 3D verkenningen uit te voeren in slecht toegankelijke locaties. Daartoe moet de drone onder andere semi-zelfstandig kunnen navigeren door rook en sprinklers. Kleine ‘launch&forget’ uitvoeringen van de drone zullen zelfs door brandhaarden kunnen vliegen in hun zoektocht naar overlevenden. Deze drones worden zo goedkoop dat het niet erg is als ze verloren gaan tijdens een reddingsactie.

Brandweerdrone
Een Duitse brandweerdrone in actie

Alternatief voor de GimBall

De Europese search&rescue drone lijkt een alternatief voor de Zwitserse GimBall, een drone die dankzij haar kooiconstructie in staat is om een parcours met obstakels af te leggen zonder te crashen. De GimBall is echter nog niet in staat om dat autonoom te doen; een operator kijkt via een live videoverbinding mee met de drone om deze te besturen. Hierdoor kan de GimBall nog niet ingezet worden in situaties waarbij sprake is van hevige rookontwikkeling.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier