NieuwsPro

Amazon test delivery drones net over grens met Canada

Gefrustreerd over de trage gang van zaken in de VS met betrekking tot het verlenen van toestemming voor het doen van experimenten met pakketbezorgende drones is Amazon nu uitgeweken naar Canada. Nog geen kilometer van de grens met Amerika test de internetgigant daar nu autonoom vliegende drones die op een dag bestellingen moeten gaan uitleveren.

Volgens The Guardian is het team van wetenschappers, testpiloten en softwareontwikkelaar neergestreken op een geheime locatie in Britisch Columbia. Daar laat Amazon haar experimentele delivery drones op een hoogte van 100-200 meter vliegen, het luchtgebied tussen gebouwen en regulier vliegverkeer waar de interesse van het bedrijf voor dit doel specifiek naar uitgaat.

Testen in de buitenlucht

Volgens Amazon is Canada een stuk voortvarender als het gaat om het toelaten van experimenten op het gebied van onbemande luchtvaart. De droom van Amazon is om op een gegeven moment bijna realtime delivery mogelijk te maken, waarbij een product binnen een half uur na bestelling door een drone wordt afgeleverd. Maar voor het zover is moeten die drones wel onder de meest uiteenlopende omstandigheden getest zijn, ook in de buitenlucht.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) hebben echter flinke beperkingen opgelegd, waardoor professionele en experimentele dronevluchten bijna niet mogelijk zijn. De regelgeving wordt weliswaar versoepeld, maar het gaat in de ogen van Amazon allemaal niet snel genoeg: zo ziet de FAA geen heil in autonoom vliegende drones, iets waar Amazon anders over denkt. Het dreigement dat de internetretailer uit zou gaan wijken naar andere landen is nu dus werkelijkheid geworden.

Wake-up call

Volgens advocaat Brendan Schulman, gespecialiseerd in drone regelgeving, is het feit dat Amazon nu in Canada testen doet een wake-up call voor Amerikaanse politici. “We hebben altijd voorop gelopen als het gaat om luchtvaart, maar die positie dreigen we nu kwijt te raken.” Amazon Prime Air-projectleider Gur Kimchi bevestigt dit: “We hadden graag dichter bij huis geëxperimenteerd. Maar in de VS konden we alleen indoor vliegen. Daarom wijken we nu uit naar een land waar we wel buiten testen kunnen uitvoeren, in dit geval Canada.”

Tijdens de testen in Canada worden er verschillende systemen op de proef gesteld, waaronder sensoren die het ontwijken van obstakels mogelijk maken en systemen die de besturing van de drone overnemen mocht de verbinding met het vluchtcontrolecentrum verbroken raken. Ook worden de stabiliteit en vliegprestaties van de delivery drones onder verschillende omstandigheden getest.

Unmanned Valley

De restricties die Amerikaanse bedrijven ondervinden als het gaat om het testen van onbemande luchtvaartuigen bieden een kans voor de Europese drone-industrie, in het bijzonder die in Nederland. Een testcentrum voor drones op vliegveld Twente of een ‘unmanned valley‘ bij Katwijk zou bedrijven uit de hele wereld kunnen aantrekken en een flinke boost kunnen geven aan de economie.

Maar dan moeten Nederlandse politici niet te lang treuzelen met het nemen van beslissingen om ons land een voortrekkersrol te geven op dit gebied: zoals Amazon met hun overstap naar Canada bewijst nemen innovatieve bedrijven vanzelf de benen naar omliggende landen als het allemaal te lang duurt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier