Brandweer Gorssel gaat drone inzetten voor verkenningstaken

Het brandweerkorps van Gorssel gaat binnenkort een drone inzetten om vanuit de lucht assistentie te verlenen bij bijvoorbeeld natuurbranden of verkeersongevallen. Dat meldt GelreNieuws. Het project is een initiatief van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve, die het idee opperde om nieuwe technieken te gaan gebruiken.

Een viertal spuitgasten van de vrijwillige brandweer heeft uit eigen middelen een drone van het type DJI Phantom aangeschaft. Om met de drone te mogen vliegen hebben de brandweerlieden een cursus gevolgd. Die hebben zij met succes afgerond. De brandweerdrone zal naar eigen zeggen vanaf deze week ingezet kunnen worden. Aanstaande woensdag (1 april) volgt een publieke demonstratie van de drone.

1 april 

De kans bestaat overigens dat het om een goede 1 april grap gaat. Ten eerste is het volgens de huidige regelgeving nog niet toegestaan – dat geldt ook voor de brandweer – om zonder toestemming vooraf met een drone te vliegen. Ten tweede is het maar de vraag of er uberhaupt een Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) afgegeven wordt voor een hobbydrone zoals deze Phantom. Bovendien is de quadcopter te klein om deze uit te kunnen rusten met een professionele warmtebeeldcamera.

De brandweerdrone van korps Gorssel. Foto: Sebastiaan van 't Erve
De brandweerdrone van korps Gorssel. Foto: Sebastiaan van ’t Erve
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier