NieuwsPro

Britse politie wil helikopters vervangen door drones

Om kosten te besparen overweegt de Britse politie om het gebruik van helikopters flink in te perken en waar mogelijk drones in te zetten voor opsporingswerk vanuit de lucht. Volgens een politiewoordvoerder van het graafschap Suffolk betaalde zijn korps vorig jaar 800.000 pond voor 250 uur helikoptercapaciteit, maar werd uiteindelijk slechts de helft van die tijd benut.

Besparing

Momenteel worden de helikopterdiensten geleverd door de National Police Air Service (NPAS), maar die dienst dreigt onbetaalbaar te worden. “We krijgen niet echt waar voor ons geld. We kunnen dit bedrag beter besteden aan agenten op de grond”, zegt Tim Passmore van Suffolk Police tegen The Mirror.

Het inzetten van drones in plaats van helikopters zou een besparing opleveren van 400.000 pond. Bovendien zouden drones onder bepaalde omstandigheden zelfs effectievere instrumenten zijn als het gaat om misdaadbestrijding en surveillance vanuit de lucht. Een aantal Britse politiekorpsen maakt al gebruik van drones. De resultaten zijn tot nu toe ‘bemoedigend’, aldus een politiewoordvoerder van het korps Cheshire.

Situatie in Nederland

Ook in Nederland staat de politie te trappelen om gebruik te gaan maken van drones. Tot op heden werd de politie echter belemmerd door strenge regelgeving, die onder andere vereist dat voor iedere dronevlucht met een professioneel karakter vooraf toestemming wordt aangevraagd. Daar komt per 1 juli van dit jaar verandering in: hulpdiensten profiteren dan als eerste van de soepeler regelgeving die het kabinet onlangs heeft voorgesteld.

Er zullen echter nog wel wat hobbels genomen moeten worden, onder andere op het gebied van privacy. Het is onder andere zeer de vraag of de huidige privacywetgeving burgers wel voldoende beschermt tegen bijvoorbeeld onaangekondigd toezicht door drones. Volgens juristen is er dan sprake van geheim cameratoezicht, iets wat bij wet verboden is.

(coverfoto: CC-BY Stefan Schubert)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Britse politie wil helikopters vervangen door drones

  • Lijkt mij een goed idee want ik wordt gek van de luidruchtige politiehelicopters in Amsterdam.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier