NieuwsRegelgeving

Amateur dronepiloten in België straks veroordeeld tot eigen achtertuin

Nog eind dit jaar moet in België nieuwe wetgeving van kracht worden die het hobbymatig en professioneel gebruik van drones reguleert. In tegenstelling tot veel andere landen ontbrak het in België tot nu toe aan regelgeving voor drones.

Koninklijk Besluit

In een persbericht laat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant weten dat er een Koninklijk Besluit klaarligt dat helderheid moet verschaffen over wat er wel en niet mag. Voor hobbyisten is de regelgeving tamelijk teleurstellend: als het besluit aangenomen wordt mag men met hobbydrones alleen boven privéterrein vliegen, niet hoger dan dertig meter en moet men zich aan de privacywetgeving houden.

Voor professionele dronepiloten geldt een bovengrens van negentig meter en mag er ook boven openbaar gebied gevlogen worden. Maar alleen gecertificeerde piloten komen in aanmerking voor deze regeling. Daartoe moet een medische verklaring overlegd worden en met goed gevolg een theorie- en praktijkexamen doorlopen worden. Bij vluchten met een hoog risicokarakter – bijvoorbeeld in de buurt van een mensenmenigte – moet er bovendien eerst toestemming gevraagd worden aan het directoraat-generaal Luchtvaart.

Slecht nieuws voor Belgische hobbyvliegers

De nieuwe regelgeving is slecht nieuws voor de duizenden dronebezitters die in België momenteel zonder licentie rondvliegen. Het is weliswaar voor iedereen beter dat er nu eindelijk helderheid bestaat over wat wel en niet mag, maar de voorgenomen restricties betekenen in de praktijk dat je met een hobbydrone alleen nog in je eigen tuin of op het terrein van een modelvliegclub mag vliegen.

In Nederland is de regelgeving voor amateur dronepiloten veel minder restrictief; momenteel mag men bij daglicht overal vliegen mits niet boven de 300 meter, niet boven aaneengesloten bebouwing of mensenmenigten en op minstens drie kilometer afstand van vliegvelden. Of die situatie zo blijft valt echter te bezien, want ook hier wordt de droneregelgeving de komende maanden verder onder de loep genomen.

Hobbymatig vliegen met drones: in België voortaan alleen boven privéterrein
Hobbymatig vliegen met drones: in België voortaan alleen boven privéterrein

(bron: De Morgen)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Amateur dronepiloten in België straks veroordeeld tot eigen achtertuin

 • Is ook wat. Als je in je achtertuin op 30 meter gaat vliegen kijk je weer in alle tuinen van je buren. Die weer boos….

  Beantwoorden
 • Marnix Verschraegen

  Ja je wilt je aan de nieuwe wetgeving houden maar dan ga je een ander wet breken … zo overdrijven weeral nog wat. De vraag is hoe gaan ze die wet in de hand houden. Grappig is dat als je lid bent van een vliegclub je met een drone maar 30m hoog mag maar met je helikopter of RC vliegtijg mag je 120m hoog. Een beetje een conflict denk ik …

  Beantwoorden
 • Kleine aanpassing de 30m voor de hobbyist is verlaagt naar 10m.
  De professioneel mag tot 91m. Maar moet dan eerst een cursusvolgen (prijs 3000 euro) dan een medische controle ondergaan en slagen voor een piloot examen.
  Marnix

  Beantwoorden
 • Marc van gessel

  België is toch lid van de eu? Dus volgend jaar dezelfde regels als in Nederland?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dat klopt! Vanaf 1 juli 2020 gelden in alle EU-lidstaten dezelfde Europese droneregels. Let wel, middels zondering kunnen lidstaten nog beperkingen opleggen voor bepaalde gebieden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier