Amateur dronepiloten in België straks veroordeeld tot eigen achtertuin

Nog eind dit jaar moet in België nieuwe wetgeving van kracht worden die het hobbymatig en professioneel gebruik van drones reguleert. In tegenstelling tot veel andere landen ontbrak het in België tot nu toe aan regelgeving voor drones.

In een persbericht laat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant weten dat er een Koninklijk Besluit klaarligt dat helderheid moet verschaffen over wat er wel en niet mag. Voor hobbyisten is de regelgeving tamelijk teleurstellend: als het besluit aangenomen wordt mag men met hobbydrones alleen boven privéterrein vliegen, niet hoger dan dertig meter en moet men zich aan de privacywetgeving houden.

Voor professionele dronepiloten geldt een bovengrens van negentig meter en mag er ook boven openbaar gebied gevlogen worden. Maar alleen gecertificeerde piloten komen in aanmerking voor deze regeling. Daartoe moet een medische verklaring overlegd worden en met goed gevolg een theorie- en praktijkexamen doorlopen worden. Bij vluchten met een hoog risicokarakter – bijvoorbeeld in de buurt van een mensenmenigte – moet er bovendien eerst toestemming gevraagd worden aan het directoraat-generaal Luchtvaart.

Slecht nieuws voor Belgische hobbyvliegers

De nieuwe regelgeving is slecht nieuws voor de duizenden dronebezitters die in België momenteel zonder licentie rondvliegen. Het is weliswaar voor iedereen beter dat er nu eindelijk helderheid bestaat over wat wel en niet mag, maar de voorgenomen restricties betekenen in de praktijk dat je met een hobbydrone alleen nog in je eigen tuin of op het terrein van een modelvliegclub mag vliegen.

In Nederland is de regelgeving voor amateur dronepiloten veel minder restrictief; momenteel mag men bij daglicht overal vliegen mits niet boven de 300 meter, niet boven aaneengesloten bebouwing of mensenmenigten en op minstens drie kilometer afstand van vliegvelden. Of die situatie zo blijft valt echter te bezien, want ook hier wordt de droneregelgeving de komende maanden verder onder de loep genomen.

Hobbymatig vliegen met drones: in België voortaan alleen boven privéterrein
Hobbymatig vliegen met drones: in België voortaan alleen boven privéterrein

(bron: De Morgen)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

3 gedachten over “Amateur dronepiloten in België straks veroordeeld tot eigen achtertuin

 • 31 maart 2015 om 17:21
  Permalink

  Is ook wat. Als je in je achtertuin op 30 meter gaat vliegen kijk je weer in alle tuinen van je buren. Die weer boos….

  Beantwoorden
 • 19 juni 2015 om 15:15
  Permalink

  Ja je wilt je aan de nieuwe wetgeving houden maar dan ga je een ander wet breken … zo overdrijven weeral nog wat. De vraag is hoe gaan ze die wet in de hand houden. Grappig is dat als je lid bent van een vliegclub je met een drone maar 30m hoog mag maar met je helikopter of RC vliegtijg mag je 120m hoog. Een beetje een conflict denk ik …

  Beantwoorden
 • 7 augustus 2015 om 23:37
  Permalink

  Kleine aanpassing de 30m voor de hobbyist is verlaagt naar 10m.
  De professioneel mag tot 91m. Maar moet dan eerst een cursusvolgen (prijs 3000 euro) dan een medische controle ondergaan en slagen voor een piloot examen.
  Marnix

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.