Universiteit Twente wil drones boven campus laten vliegen

Om onderzoeksinstellingen in staat te stellen praktijktesten met drones te doen is de Universiteit Twente gestart met de aanvraag voor een ontheffing om met onbemande luchtvaartuigen op de campus te mogen vliegen. Dat meldt de website UT Nieuws.

Het idee is dat de onderzoeksgroepen Advanced Robotics, Earth Observation Science en Natural Resources in de buitenlucht experimenten kunnen doen met drones. Daarvoor heeft de universiteit twee terreinen op het oog, een sintelbaan en een weiland. Volgens Henri Holtkamp, coördinator bij de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu, is de aanvraag verre van eenvoudig: “Er gaat een heel proces en pak papier aan vooraf.”

Om de aanvraag in goede banen te laten leiden heeft de universiteit een gepensioneerde luchtmachtofficier die bekend is met de regelgeving ingeschakeld. “Als je met drones wilt experimenteren, is het belangrijkste de veiligheid te waarborgen. Alle mogelijke scenario’s en randvoorwaarden, zoals het uitvallen van de accu of de besturing, de risico-inventarisatie, het onderhoud, de certificering van piloten, moet allemaal opgetekend zijn plus de actie die erop volgt.”

De universiteit hoopt nog dit jaar legaal met drones te kunnen vliegen op de campus. Naast de aanvraag van de universiteit is er ook sprake van een testgebied voor drones op vliegveld Twente. Maar zover bekend zijn er nog geen concrete plannen om hier naast vliegtuigen ook drones te laten vliegen: het is aan de lokale politiek om daar een besluit over te nemen.

Universiteit Twente

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier