ProProductnieuws

Nederlandse app toont waar je wel en niet mag vliegen met je drone

Als beginnende dronepiloot is het niet altijd duidelijk waar je nu wel en waar niet mag vliegen. Naast vliegvelden telt Nederland ook andere no-fly zones waar je niet of tot een beperkte hoogte mag vliegen met een drone, maar helaas zijn er nog geen begrijpelijke kaarten met deze informatie te verkrijgen. De nieuwe app Drone PreFlight moet uitkomst bieden: de app geeft specifiek gericht op dronevliegers inzicht in de luchtruimstructuur in Nederland.

Twee varianten

De app komt beschikbaar in twee varianten: een gratis versie voor hobbypiloten en een betaalde versie voor professionele drone-operators. Eerstgenoemde uitvoering van de app toont op een overzichtelijke wijze gebieden in de omgeving waar je niet of tot een beperkte hoogte mag vliegen: vliegvelden en CTRs, permanent gesloten stukken luchtruim, gevaarlijke gebieden en laagvlieggebieden. Voor het bepalen van je huidige locatie maakt de app gebruik van GPS. Het is ook mogelijk om in te zoomen op een adres.

Een overzicht van de kaart van Nederland met daarop de CTR's
Een overzicht van de kaart van Nederland met daarop de CTR’s

De app werd ontwikkeld door Mark de Haan. “Het stoorde me dat je op zo veel verschillende plaatsen je data moest halen. Van luchtruimstructuur tot informatie over bebouwing. Bovendien zijn bestaande vliegkaarten soms moeilijk af te lezen. Bevind ik me nu wel of niet in een gecontroleerd stuk luchtruim? Mijn idee was dit om dit in app overzichtelijk weer te geven, waarbij je met een paar ‘swipes’ kunt zien of je veilig vliegt, of een potentieel gevaar vormt. Drones zullen alleen in het luchtruim worden geaccepteerd als er veilig gevlogen wordt en zich geen incidenten voor doen.”

Een ingezoomd gedeelte van de kaart met daarop de rand van een CTR
Een ingezoomd gedeelte van de kaart met daarop de rand van een CTR

Versie voor professionals

De Pro-variant biedt naast deze kaartinformatie ook hoogtedata, informatie van alle panden in Nederland, en stelt de gebruiker in staat om afstanden te meten tot objecten. Ook kan de gebruiker specifieke informatielagen bekijken die toegespitst zijn op de drone community. Denk aan alle locaties van windturbines of hoogspanningsmasten in Nederland, ten behoeve van inspectie. Het is mogelijk om vanuit de app PDF bestanden te maken waarop deze lagen zichtbaar zijn, ideaal voor gebieden waar geen tot weinig ontvangst is.

Een 3D hoogtemodel kaart, waar je de hoogte van objecten kan opvragen
Een 3D hoogtemodel kaart, waar je de hoogte van objecten kan opvragen

De app is ontwikkeld als webapplicatie en werkt in de browser van een PC, smartphone of tablet. Daardoor beschik je altijd over de laatste versie van de app en de meest recente data. De kaartinformatie is afkomstig van AIS Netherlands, een professionele bron van informatie voor de luchtvaartsector. De Pro versie maakt gebruik van aanvullende informatiebronnen.

De app komt naar verwachting medio april beschikbaar. De Basic versie is zoals gezegd gratis, de Pro versie zal 10 euro per maand gaan kosten. Via de website van de ontwikkelaar kun je je aanmelden voor een herinneringsmail zodra de app verschijnt.

Toekomstige uitbreidingen

De app krijgt in de toekomst interessante uitbreidingen. De Haan: “Later zal de app worden uitgebreid met de weergave van dynamische gegevens, denk hierbij aan actuele locaties van de drones op een kaart of het tonen van transponderdata vanuit traumahelikopters. Ook kunnen zogenaamde Notam berichten visueel worden weergegeven. Naast PreFlight komt er ook een Drone PostFlight applicatie, gericht op de postprocessing van data die met de drone verzameld is. Denk hierbij aan inspectiewerk of agriculturele toepassingen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Nederlandse app toont waar je wel en niet mag vliegen met je drone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier