Nieuws

Infraroodcamera’s moeten Belgische kerncentrales tegen drones beschermen

Sinds kort worden kerncentrales in België bewaakt met warmtebeeldcamera’s en infraroodcamera’s, die alarm moeten slaan zodra er een drone gesignaleerd wordt. De maatregelen zijn genomen nadat er in de afgelopen maanden met enige regelmaat ongewenste UAVs werden opgemerkt boven nucleaire installaties. De overheid vreest misbruik door terroristen.

De maatregelen zijn met name om te voorkomen dat er vanuit de lucht gedetailleerde foto’s van de installaties rond de kernreactoren worden gemaakt, melden Electrabel en de nucleaire waakhond Fanc. Niet alleen de camera’s moeten helpen om drones te signaleren, ook het personeel is gevraagd om alert te zijn en alarm te slaan zodra ze een onbemand luchtvaartuigje zien.

Naast de beveiligingsmaatregelen wordt er ook gewerkt aan een pakket aan strafmaatregelen voor dronepiloten die betrapt worden op het vliegen boven een kerncentrale. “Problematisch is alleen wel dat er op dit moment nog weinig technische oplossingen bestaan om gevaarlijke drones uit de lucht te halen”, zegt de minister van Binnenlandse Zaken.

Dronistes
België is niet het enige land dat al enige tijd met enige regelmaat wordt opgeschrikt door drones boven gevoelige locaties. Ook Frankrijk was lange tijd in de ban van drones, nadat er veel meldingen binnen kwamen van UAVs boven verschillende locaties in Parijs. Zeker na de aanslag op Charlie Hebdo werd gevreesd dat terroristen gebruik zouden willen maken van drones om aanslagen te plegen.

De kans is echter groot dat deze drones werden bestuurd door ‘dronistes’, mensen die er een sport van maken om met een drone boven steden of installaties te vliegen zonder opgepakt te worden. In een interview met Le Monde bekende een student aan een ingenieursopleiding dat het “verleidelijk en opwindend is om boven een verboden zone te vliegen”. In een kleine gemeenschap van anonieme dronepiloten wordt het vliegen boven een kerncentrale volgens hem gezien als ‘meesterproef’.

Drone boven kerncentrale

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier