Zelf 3D kaarten van je omgeving maken dankzij samenwerking DJI en DroneDeploy

Het Amerikaanse bedrijf DroneDeploy is een samenwerking aangegaan met DJI, ’s werelds grootste fabrikant van consumentendrones. Eén van de eerste concrete resultaten van deze samenwerking is een mobiele app die de populaire DJI Phantom 2 Vision+ verandert in een tool die je in staat stelt om zelf 3D kaarten van je omgeving te maken.

DroneDeploy huis in 3D

Dankzij de app kunnen bijvoorbeeld boeren snel hun terrein in kaart brengen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de groei van gewassen te monitoren of de gevolgen van bodemerosie inzichtelijk te maken. Het is zelfs mogelijk om met de standaardcamera van de Vision+ pseudo- NDVI kaarten te maken, waarbij snel duidelijk wordt welke gebieden levende vegetatie bevatten. Tot op heden waren dit soort toepassingen het exclusieve werkterrein van GIS-bedrijven, die voor dergelijke diensten flinke tarieven in rekening brengen.

yard_ndvi

Om dit mogelijk te maken analyseert de software van DroneDeploy luchtfoto’s of –video’s van de drone en zet deze in de cloud om in 2D of 3D representaties, en dat allemaal via een app op een smartphone. Volgens DroneDeploy-ceo Mike Winn is het maken van een kaart ‘een kwestie van drie-vier minuten vliegen.’ Indien de drone wordt uitgerust met bijvoorbeeld een infraroodcamera kunnen ook warmtebeelden gemaakt worden.

De potentie van de software van DroneDeploy is niet onopgemerkt gebleven in Silicon Valley. Het bedrijf wist van de week een investering van negen miljoen dollar binnen te halen. Daarbij komt dus de samenwerking met dronefabrikant DJI. Ongetwijfeld levert dit samenwerkingsverband in de toekomst nog veel meer nuttige toepassingen op.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier