NieuwsPro

Startup wil een miljard bomen per jaar planten met drones

Jaarlijks wordt er wereldwijd zo’n vijftien miljoen hectare bos gekapt. Naar schatting gaat het daarbij om ongeveer zesentwintig miljard bomen, waarvan slechts een deel opnieuw geplant wordt. Een Amerikaanse startup wil hier verandering in brengen met drones die jaarlijks tot een miljard bomen planten.

Oplossing voor ontbossing

Lauren Fletcher werkte twintig jaar bij de NASA voordat hij zich op het probleem van ontbossing stortte. “Momenteel verdwijnt er meer bos dan dat erbij komt. Dat is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Wil je hier iets aan doen, dan moet je gebruik maken van technieken die eerder nog niet beschikbaar waren”, aldus Fletcher.

De drones die Fletcher met zijn bedrijf BioCarbon Engineering ontwikkelt zijn in staat om gebieden te scannen en de mate van ontbossing in kaart te brengen. Daarna vliegen de drones op een meter of twee tot drie boven kale grond en schieten ze zaden de grond in, die voorzien zijn van een coating met voedingsstoffen om de kans op ontkieming te vergroten.

Volgens Fletcher is de methode niet beter dan zaaien met de hand, maar wel sneller en goedkoper. Geschat wordt dat een drone tien zaadjes per minuut kan planten. Met twee operators die elk meerdere drones bedienen zouden er in één dag zo’n 36.000 bomen per dag geplant kunnen worden, denkt Fletcher. De kosten bedragen zo’n 15% van die van traditionele zaaimethoden.

Prototype

BioCarbon hoopt eind deze zomer een eerste prototype van de drone gereed te hebben. In de toekomst wil Fletcher samenwerken met bosbeheerders, overheden en non-profit organisaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier