Nieuws

Aegon dekt ook schade veroorzaakt door hobbydrones

Ga je vliegen met een drone, dan is het handig om even te checken of je goed verzekerd bent mocht er wat misgaan. Voor professionele dronepiloten is een aansprakelijkheidsverzekering zelfs verplicht, voor amateurvliegers (nog) niet. Ga er niet vanuit dat het wel goed zit, want niet alle verzekeringsmaatschappijen dekken schade veroorzaakt door drones in hun standaard aansprakelijkheidsverzekering. Aegon laat weten schade door hobbydrones wel te verzekeren.

70.000 dronevliegers

Naar schatting zijn er momenteel in Nederland zo’n 70.000 mensen in het bezit van een drone, en maandelijks komen er honderden zo niet duizenden dronepiloten bij. Tot op heden zijn er gelukkig nog geen ongelukken gebeurd met drones, maar de kans dat het een keer misgaat is zeker aanwezig: met enige regelmaat wordt er melding gemaakt van wegvliegende drones en op een dag komt zo’n apparaat ongelukkig neer.

Niet iedere verzekeringsmaatschappij biedt echter standaard dekking op schade veroorzaakt door een neerstortende drone. Zeker als hobbypiloot doe je er verstandig aan om de polis van je aansprakelijkheidsverzekering er eens op na te slaan: zijn er bepalingen opgenomen aangaande modelvliegen of dronegebruik en zo ja, wat wordt er precies gedekt?

Drones tot 25 kg

Aegon schrijft in een nieuwsbericht dat de verzekeraar schade dekt veroorzaakt door drones die maximaal 25 kilo wegen. Tot welk bedrag je verzekerd bent is afhankelijk van de gekozen polis, maar standaard is dat 1,25 miljoen euro. Aegon benadrukt dat je je als hobbyist wel aan de regelgeving dient te houden. Anders is er geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. Op onze vraag of ook schade veroorzaakt in het buitenland gedekt wordt, antwoordt Aegon dat dit aan het dekkingsgebied op de polis ligt.

Schade veroorzaakt door een drone: wie is aansprakelijk?

Graag horen we jouw ervaringen met particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen. Bij welke maatschappij zit jij? En wat staat er in de polis over het hobbymatig vliegen met drones of modelvliegtuigen? Deel je ervaringen hieronder in de comments!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Aegon dekt ook schade veroorzaakt door hobbydrones

 • Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd in statistieken over ongevallen/schades met drones. Heb er als journalist al eens naar gevraagd bij het verbond van verzekeraars. Doen ze erg vaag over: of ze hebben geen cijfers, of ze geven ze niet uit strategische overwegingen. Een AVP afsluiten voor schade met een drone blijft nog steeds lastig. Koudwatervrees bij de verzekeraars.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het zou zeker interessant zijn om hier wat meer over te weten te komen. Ik vermoed dat schadegevallen nog anekdotisch zijn. Er zijn wel wat incidenten bekend waarbij er schade is veroorzaakt door neerstortende (hobby)drones, maar het aantal gevallen zal over afgelopen jaar op twee handen te tellen zijn, vermoed ik.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier