IncidentVideo

Aspergedrone gecrasht na tussenlanding

Een drone met daaraan een mandje asperges is vandaag jammerlijk gecrasht en in brand gevlogen. Het idee was dat de drone vanaf het veld naar sterrenrestaurant De Zwaan in Etten-Leur zou vliegen, zodat de kok ze daar direct in de pan kon gooien.

Aangezien de afstand tussen aspergeboerderij de Santpuy en het restaurant te groot was om in één keer af te leggen moest de hexacopter een geplande tussenlanding maken om de accu te verwisselen. Volgens omroep Brabant ging het na het opstijgen mis en stortte de drone ter aarde, om daarna in brand te vliegen.

Aspergedrone

De asperges waren eigenlijk bedoeld voor een selecte groep liefhebbers van het witte goud. In plaats daarvan eindigde het drone-avontuur in witte rook.

Aspergedrone rookt na

De trip zou eigenlijk een paar kilometer beslaan en deels over bewoond gebied en een snelweg gaan, zoals te zien is op onderstaande kaart.

Aspergedrone-traject

DARPAS-voorzitter Rob van Nieuwland reageert kritisch op het incident: “Dit is een drama… voor de professionele onbemande luchtvaart. Dit soort onoordeelkundig gedrag geeft de autoriteiten alleen maar meer munitie om onbemandvliegen in Nederland terug te dringen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Aspergedrone gecrasht na tussenlanding

 • Vindt het maar een raar verhaal.. Het ziet er nog steeds erg geacteerd uit! Bij de eerste rook beelden stonden ze allemaal maar een beetje versuft te kijken terwijl het nog totaal niet ‘heftig’ was. Als het mijn multirotor was, had ik hem allang weg getrokken daar om te redden wat er te redden valt! Iets klopt er niet aan..

  Beantwoorden
 • Dat mensen 1 ding niet goed snappen is dat het gewoon aan de accu (lipo) ligt.
  Die stickers die de chinezen er soms opplakken is misschien vaak gewoon bedrog !
  Stel je hebt 5,4 amper ofzo ,maar kijk zal iedereen 1 advies willen meegeven.
  De “C” waarde moet zo hoog mogelijk liggen en vaak klopt de info niet die men vermeld.
  20 C b.v.b. geldt voor een DJI accu,maar het liefst wil je een hogere waarde .b.v.b. 40 ofzo.
  Als een accu te hoog belast wordt (20 c) dus alles in korte tijd moet presteren (asperge’s gewicht) zal die veels te warm worden en dus is die accu er niet goed geschikt voor.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier