Achtergrond

Leusdenaar (81) maakt uniek drone-fotoboek van Amersfoort

Wim ter Hart‘Amersfoort op haanhoogte’, zo heet het nieuwe fotoboek van dronepiloot Wim ter Hart uit Leusden. Het boek staat vol met luchtfoto’s van Amersfoort en omgeving, gemaakt met een drone. De titel van het boek is afgeleid van een close-up van het haantje op de Onze Lieve Vrouwentoren in het centrum van Amersfoort.

Voor Wim ter Hart is het vliegen met een drone een logisch vervolg op zijn carrière als beroepsvlieger/cartograaf. Jarenlang vloog hij vanuit het Caribisch gebied de wereld rond om foto’s te maken van het aardoppervlak, onder andere in opdracht van KLM. Na zijn pensioneren keerde Ter Hart terug naar Nederland. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds een paar jaar maakt Ter Hart gebruik van een drone voor het maken van luchtfoto’s.

“Ik trek er vaak zondagochtend op uit zodat ik ongestoord mijn gang kan gaan”, vertelt Ter Hart. “Ik maak gebruik van een DJI Phantom 2 voorzien van een GoPro camera. Daarmee kan ik perfecte foto’s maken, het is alsof je een camera op een statief van honderd meter hoog hebt staan. Ik begon in 2013 met een AR.Drone van Parrot, maar die was buiten eigenlijk niet bruikbaar. Daarna kocht ik een DJI Phantom 1, maar die verdween op een gegeven moment de sloot in. En nu heb ik dus een Phantom 2, waarmee ik al meer dan honderd vluchten heb gemaakt.”

De Koppelpoort
De Koppelpoort

Ter Hart besloot om zijn dronefoto’s van Amersfoort en omgeving in een boek te bundelen. Het geheel werd voorzien van teksten door Jan Carel van Dijk en ingeleid door Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort. In het boek staan tal van luchtfoto’s, onder andere van Onze Lieve Vrouwentoren, de Koppelpoort, Havik en Langegracht, maar ook van gebieden en monumenten buiten de stad zoals de Eemhaven, Kattenbroek, het Belgenmonument en het Beatrixplantsoen. De foto’s zijn soms gemaakt van maar een paar meter hoog, maar soms ook van honderd meter of meer.

Kattenbroek
Kattenbroek

“Als piloot zorg ik wel dat ik veilig vlieg, ik stijg nooit boven bebouwing op en ik kalibreer mijn Phantom regelmatig”, verzekert Ter Hart. “Bovendien stop ik altijd een visitekaartje met mijn naam en telefoonnummer in de drone. Mocht deze onverhoopt wegvliegen dan hoop ik dat de vinder contact met mij opneemt, of in geval van schade duidelijk is wie de eigenaar is.” Ter Hart hoopt dat het hobbymatig vliegen met drones niet door nieuwe regelgeving de nek om wordt gedraaid. “Maar ik ben wel voor een verplichte registratie van alle drones.”

Onze Lieve Vrouw ter Eem
Onze Lieve Vrouw ter Eem

‘Amersfoort op haanhoogte’ telt 86 pagina’s en is als hardcover uitgevoerd. Het boek kost € 14,95 en kan gekocht worden bij de meeste boekwinkels in Amersfoort, de lokale VVV en Museum Flehite. Op www.aviacamera.com kun je meer foto’s van Wim ter Hart bekijken.

Wil jij ook leren hoe je luchtfoto’s zoals hierboven moet maken? Dan is het Handboek dronefotografie misschien iets voor jou. Hierin zijn ook enkele foto’s van Wim ter Hart opgenomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Leusdenaar (81) maakt uniek drone-fotoboek van Amersfoort

  • Voor meneer ter Hart zou de nieuwe regelgeving geen probleem moeten zijn als beroepsvlieger.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier