Productnieuws

3D Robotics positioneert Solo als ‘smart drone’

Vorige week kondigde DJI de Phantom 3 quadcopter aan, kort daarop gevolgd door een mededeling van Yuneec dat er ook een 4K versie van de Q500 aankomt. Vandaag is het de beurt aan het Amerikaanse bedrijf 3D Robotics, dat met haar nieuwe Solo de concurrentie met voornoemde drones aan wil gaan. Hoog tijd om te kijken waarin de Solo verschilt van haar soortgenoten.

Net als de Phantom 3 en Q500 is de Solo vooral bedoeld voor de consument die een serieus begin wil maken met luchtfotografie of het maken van filmopnamen vanuit de lucht. De Solo is een quadcopter die een ruime twintig minuten in de lucht kan blijven op één acculading en biedt ruimte aan een gimbal met daaraan een (kleine) camera.

De Solo drone van 3D Robotics

Geen eigen camera
Het meest opvallende van de Solo drone is dat deze niet standaard met een camera wordt geleverd, zoals bij de Phantom 3 en Q500 het geval is. Dat heeft als voordeel dat je een camera naar eigen wens kunt toevoegen, zoals een GoPro. Het nadeel is dat veel action cams (waaronder de GoPro’s) beschikken over een fisheye-objectief en die zorgt voor flinke vertekening. Noemenswaardig is wel dat de Solo als eerste drone de mogelijkheid biedt om de instellingen van de GoPro te wijzigen tijdens de vlucht.

Maar net als de drones van concurrenten DJI en Yuneec is de Solo verder ready to fly, wat wil zeggen dat je direct uit de doos aan de slag kunt. Naast de drone vind je een remote control in de doos die direct ondersteuning biedt voor 720p first person view, live meekijken met de camera dus.

Solo controller

‘Smart drone’
De Solo biedt interessante automatische vliegprogramma’s, zoals ‘Cable cam’ en ‘Orbit’. Deze worden mogelijk gemaakt door de nieuwe Pixhawk 2 flight controller, die op een kloksnelheid van 1 Ghz zijn werk doet. In de eerste modus volgt de drone automatisch een lijn tussen twee punten die de gebruiker opgeeft, terwijl de camera gericht blijft op een onderwerp naar keuze. In de Orbit-stand zal de Solo om een onderwerp heen cirkelen terwijl de camera op het middelpunt focust. Ook beschikt de drone over een ‘rewind’ functie, waarbij het apparaat zelfstandig de laatste vliegbewegingen in omgekeerde volgorde uitvoert: een creatieve feature die bij de concurrenten (nog) ontbreekt.

Een belangrijk verschil met de concurrentie is het feit dat de Solo in de toekomst naar wens uitgebreid of aangepast kan worden. Zo zijn de gimbal en motoren te vervangen door andere uitvoeringen en biedt de drone ruimte aan grotere vliegaccu’s, zodra die beschikbaar komen. Ook kunnen er speciale sensoren toegevoegd worden, bijvoorbeeld voor infrarood.

Daarnaast zegt 3D Robotics zich te onderscheiden door een goede service te bieden: zo moet de Solo beschikbaar komen via 2.000 fysieke verkooppunten en biedt 3D Robotics na aankoop een maand ‘niet goed, geld terug’ aan. Een andere opmerkelijke feature is het feit dat de Solo-app een crash kan detecteren en dan aan de gebruiker vraagt of er een ticket aangemaakt moet worden bij de servicedienst van 3D Robotics.

Conclusie
Qua prijs legt de Solo het af tegen de Phantom 3 en Q500 4K. Zo moet de kale uitvoering van de Solo 1.000 dollar gaan kosten, terwijl je voor een versie met gimbal 1.400 dollar op tafel moet leggen. En dat is dan nog zonder de bijbehorende GoPro. Wil je rechtstreeks uit de doos kunnen fotograferen en filmen met je drone, dan is de Solo dus wat minder interessant, tenzij je nog een GoPro hebt liggen. Als de modulaire opbouw je aanspreekt en je op zoek bent naar creatieve vliegprogramma’s die je helpen bij het maken van videobeelden dan is de Solo zeker het overwegen waard.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier