NieuwsProRegelgeving

NVJ wil proefproces over journalistiek gebruik drones uitlokken

De Nederlandse journalistenbond NVJ spant samen met de NVF en fotograaf René Oudshoorn een proefprocedure aan tegen de Nederlandse staat om journalistiek gebruik van drones mogelijk te maken. Morgen gaat Oudshoorn met zijn drone luchtopnamen maken van de Scheveningse Pier, iets wat op dit moment illegaal is zonder ontheffing. Het aanvragen van zo’n ontheffing voor een vlucht duurt echter ruim zes weken en daardoor is de regelgeving onwerkbaar voor journalisten die drones willen inzetten.

Overleg op niets uitgelopen

Het is niet voor het eerst dat de NVJ dreigt met een proefproces. Volgens de journalistenbond is er veelvuldig overleg geweest met het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het versoepelen van de regels voor journalisten, maar daar is tot op heden nog geen gevolg aan gegeven. De regelgeving voor het professioneel gebruik van drones wordt per 1 juli weliswaar verruimd, maar voorlopig profiteren alleen hulpdiensten als politie en brandweer hiervan.

Dat je als journalist een boete riskeert als je gebruik maakt van een drone ondervond persfotograaf Roel Dijkstra, die eind december 2014 een boete van 1.000 euro kreeg voor het illegaal vliegen met een onbemand luchtvaartuig. Volgens de rechter overtrad de fotograaf de Regeling modelvliegen toen hij in juli 2013 met zijn zelfgebouwde multirotor nabij een flat vloog waar kort daarvoor een misdrijf was gepleegd.

Regelgeving professioneel gebruik vs. regelgeving voor consumenten

De strenge regels waar journalisten zich aan moeten houden staan volgens de NVJ haaks op de vrijheid die consumenten genieten om te vliegen met drones. Mits overdag en niet boven aaneengesloten bebouwing en wegen mogen consumenten bijna overal vliegen met hun drone, zolang ze eventuele foto’s of video’s maar niet te gelde maken of een ander professioneel doel dienen.

Wil je professioneel gebruik maken van een drone, bijvoorbeeld om nieuwsbeelden te vergaren vanuit de lucht, dan moet je niet alleen voldoen aan zeer strenge eisen aan drone, piloot en organisatie, maar ook voor iedere vlucht een ontheffing aanvragen en dat is zeker voor journalisten onwerkbaar aangezien hier per aanvraag een lange tijd overheen gaat.

Proefproces om dronejournalistiek mogelijk te maken

Volgens René Oudshoorn zijn drones in veel gevallen ideaal voor het verkrijgen van nieuwsbeelden. “Een drone kan dicht bij situaties opereren die voor een cameraman of conventioneel luchtvaartuig te gevaarlijk zouden zijn. Denk aan branden, explosiegevaar, natuurrampen en zelfs gevechtshandelingen. Een drone is ook de oplossing voor visuele en fysieke barrières, kijkt over bomen en muren heen, en vliegt eenvoudig naar een plek die anders niet goed bereikbaar zou zijn.”

De beelden die Oudshoorn morgen maakt zullen later gebruikt worden in het proefproces. Volgens advocaat Otto Volgenant die de NVJ bijstaat is vrije nieuwsgaring is een grondrecht. “Nu de overheid daar geen invulling aan geeft stappen we naar de rechter.”

Bekijk ons volledige Dossier dronejournalistiek

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier