ProProductnieuws

Blackmagic introduceert microformaat filmcamera voor drones

Wil je écht hoogwaardige filmopnamen maken met een drone, dan was je tot voor kort gebonden aan zware hexa- of octocopters die het gewicht van een professionele digital movie camera plus objectief kunnen torsen. Blackmagic hoopt hier verandering in te brengen met de Micro Cinema Camera met Super 16mm beeldsensor. De camera werd specifiek ontwikkeld met aerial cinematography in het achterhoofd.

Blackmagic Micro Cinema Camera

De camera onderscheidt zich door haar lage gewicht en gunstige prijsstelling: 300 gram en $995 om precies te zijn. Daarvoor krijg je een body die in full HD (1080p) op kan nemen in een ongecomprimeerd formaat (12-bit log CinemaDNG RAW).

Bijzonder is het grote dynamisch bereik (13 stops) en het feit dat de camera een andere belichtingsmethode toepast (global shutter in plaats van rolling shutter bij maximaal 30 fps) waardoor de gevreesde ‘jello’ (vertekening in het beeld als gevolg van vibraties) tot het verleden behoort. De maximale lichtgevoeligheid van de sensor bedraagt 1600 ISO.

Micro Four Thirds objectieven

De Micro Cinema Camera kan uitgerust worden met uiteenlopende lichtgewicht Micro Four Thirds objectieven. Alle functies van de camera kunnen op afstand worden aangestuurd, waaronder de zoom (!) van de lens. Ook beschikt de camera over een output voor de videofeed die naar het first person view display van de operator gestuurd kan worden.

Door het lage gewicht kan de camera ook onder kleinere drones gehangen worden. Dat betekent dat het maken van professioneel ogende luchtopnamen (als je van eigen apparatuur gebruik maakt) flink goedkoper kan worden, want de total cost of ownership van een drone is zo’n beetje exponentieel gerelateerd aan het hefvermogen. Natuurlijk ben je wel afhankelijk van een bijpassende gimbal waarmee de camera stabiel opgehangen kan worden. Voor welke drones zo’n gimbal beschikbaar komt is nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier