‘Drone-delivery maakt pakketbezorging fors goedkoper’

Het afleveren van pakketjes kan in de toekomst flink goedkoper worden als delivery drones eenmaal gemeengoed zijn geworden. Dat stelt financieel onderzoeksbureau ARK Invest. De besparingen zijn met name interessant bij  same-day delivery, iets wat nu nog acht dollar per verzending kost.

$1 per bestelling

Volgens ARK Invest kunnen de bezorgkosten per pakketje door de inzet van drones op termijn dalen tot slechts één dollar per bestelling. Daarbij gaat het bedrijf uit van schattingen van het verkoopvolume van Amazon. Weliswaar zijn er aanzienlijke kosten gemoeid met de aanschaf van tienduizenden drones en het opleiden van drone-operators, maar die vallen in het niet vergeleken met de kosten die koeriersdiensten in rekening brengen. Bovendien zijn drones in veel gevallen sneller dan (fiets)koeriers.

Maar voordat het zover is moet de regelgeving in de V.S. nog wel aangepast worden. Zo zijn autonoom vliegende drones nog niet toegestaan, en moeten drones altijd in het zicht blijven van de operator. Amazon heeft inmiddels wel toestemming van de FAA om de Prime Air bezorgdrones in de buitenlucht te testen. Tot nu toe moest de internetretailer uitwijken naar het buitenland om dergelijke praktijktesten te doen.

Nog 10 jaar

Ondertussen werkt Amazon hard aan systemen die botsingen met obstakels moeten voorkomen, en aan software die de drones automatisch de meest geschikte vliegroute laten bepalen. Maar niet iedereen verwacht dat Prime Air snel operationeel zal zijn: zo zei een woordvoerder van dronebouwer DJI onlangs dat het nog wel tien jaar kan duren voordat drones daadwerkelijk ingezet worden om pakketjes te bezorgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier