Nieuws

Grondlegger internet bestuurt drone met gedachten

Tijdens de internationale cyberconferentie die momenteel plaatsvindt in Den Haag heeft internet-grondlegger Vint Cerf gedemonstreerd dat het mogelijk is om een drone met gedachten te besturen.

Hiertoe kreeg Cerf een EEG headset op die elektromagnetische signalen vanuit de hersenen registreert. Om de drone te trainen moest Cerf eerst verschillende commando’s zoals ‘opstijgen’ en ‘dalen’ in gedachten nemen. Een computer gekoppeld aan de headset legde de bijbehorende hersengolven vast. Vervolgens bleek Cerf in staat om de drone daadwerkelijk de lucht in te sturen, puur door aan opstijgen te denken.

Vincent Cerf bestuurt drone met gedachten

De demonstratie toont volgens de ontwikkelaars aan dat het in de toekomst mogelijk is om mensen die deels verlamd zijn toch in staat te stellen om te communiceren of robotarmen te controleren. Er zijn ook vragen van privacy-technische aard: want wat als bedrijven of overheden ongewenst toegang krijgen tot je gedachten? Daar wisten de aanwezigen niet zo snel een antwoord op te formuleren.

Voor wie zelf wil experimenten met gedachtegestuurde drones: de drone in kwestie – een Parrot AR.Drone 2.0 – en de EEG headset kosten nog geen zeshonderdvijftig euro. Houd er wel rekening mee dat je je haar af moet scheren, zodat de headset de zwakke hersensignalen goed kan oppikken. Mede om die reden werd voor deze demonstratie de vrijwel kale Vincent Cerf als proefpersoon geselecteerd.

Vader van het internet
Vincent Cerf wordt vaak de ‘vader van het internet’ genoemd. Cerf stond aan de wieg van het zogenaamde TCP/IP-protocol, dat de communicatie over netwerken regelt. Het internet werd pas echt populair toen Tim Berners-Lee bij CERN het www bedacht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier