Nieuws

Luchtvaartpolitie stelt onderzoek in naar crash aspergedrone

De stunt waarbij het de bedoeling was dat een drone een mandje asperges naar restaurant De Zwaan in Etten-Leur zou brengen krijgt nog een vervelend staartje. De drone crashte halverwege en vloog daardoor in brand. Alsof dat nog niet pech genoeg is voor de eigenaar van de drone gaat de luchtvaartpolitie het incident nu onderzoeken.

De vraag is of de vlucht een commercieel karakter had of niet. Zo ja, dan hangt de dronepiloot mogelijk een boete boven het hoofd, aangezien hij geen formele toestemming had aangevraagd voor de vlucht. In Nederland is de regelgeving voor professionele dronepiloten veel strenger dan voor amateurvliegers en moet er voor elke vlucht met een commercieel karakter een ontheffing aangevraagd worden bij de provincie.

Het incident met de aspergedrone kreeg veel media-aandacht en dat is de voornaamste reden dat de luchtvaartpolitie interesse kreeg in de zaak. Dat bevestigt woordvoerder Ed Kraszewski tegenover BN De Stem. “We hebben het nu met eigen ogen kunnen zien. Dat we een dergelijke zaak onderzoeken is op zich niet zo vreemd, maar nu werden we er vanzelf op gewezen.”

Aangezien de drone nooit boven aaneengesloten bebouwing heeft gevlogen en de eigenaar van het restaurant naar eigen zeggen niet betaald heeft voor het uitvoeren van de lucht is voor de dronepiloot te hopen dat hij naast de financiële strop als gevolg van het neerstorten van de drone niet ook nog eens een boete krijgt. Deze kan in theorie oplopen tot maar liefst 8.200 euro.

Aspergedrone rookt na

Onduidelijkheid
De onduidelijkheid over de vraag wat nu wel en niet als commerciële vlucht aangemerkt moet worden is velen een doorn in het oog. Een filmpje plaatsen op internet mag, maar zodra je er een linkje bij je website bijzet begeef je je al op glad ijs. Maar ook de oneerlijke situatie dat het professionals bijzonder moeilijk wordt gemaakt om met een drone te vliegen wekt veel frustratie op.

Afgelopen week nog kondigde de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om laatstgenoemde reden aan een proces te beginnen tegen de staat. De journalistenbond vindt het maar raar dat een journalist zes weken van tevoren toestemming moet aanvragen voor een dronevlucht, terwijl een amateur naast hem zonder problemen met zijn drone het luchtruim kan verkennen, mits overdag en onder de 300 meter, niet boven aaneengesloten bebouwing, en de drone in het zicht blijft van de operator.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Luchtvaartpolitie stelt onderzoek in naar crash aspergedrone

  • Dit gaat echt te ver zn drone is al kapot alsof dat nog niet erg genieg is ofzo en die regels vind ik erg onduidelijk

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier