NieuwsPro

Zwitserse post wil pakketjes gaan bezorgen met drones

Het Zwitserse postbedrijf SwissPost gaat komende zomer experimenteren met het door middel van drones bezorgen van pakketjes naar verafgelegen bestemmingen. Daartoe is  het bedrijf een samenwerking aangegaan met SwissWorldCargo en de Amerikaanse dronebouwer Matternet.

Volgens woordvoerder Bernhard Bürki van SwissPost zullen de testen deze zomer aanvangen. Het idee is dat drones bestellingen kunnen afleveren op bestemmingen die via de weg lastig te bereiken zijn.

Om de plannen te realiseren heeft SwissPost de hulp ingeroepen van Matternet, een startup die al enige ervaringen heeft opgedaan met het bezorgen van pakketjes middels drones. Zo maakt Artsen zonder Grenzen in Papoea-Nieuw-Guinea gebruik van Matternets delivery drones om een tuberculose-epidemie onder controle te krijgen.

Drone delivery wereldwijd in de belangstelling

Het uitleveren van bestellingen met drones staat wereldwijd flink in de belangstelling van internetretailers en logistieke bedrijven. Zo timmert Amazon met Prime Air hard aan de weg om pakketbezorging via de lucht op een dag realiteit te maken, en dichter bij huis experimenteert ook DHL met het afleveren van spoedbestellingen middels een onbemand luchtvaartuig.

Veelal is de regelgeving nog een beperkende factor, want in veel landen mogen drones alleen in het zicht van de operator vliegen. Bovendien zijn er nog technische hobbels te nemen, zoals het automatisch en betrouwbaar ontwijken van obstakels. Tot slot moeten er nog vragen van privacy-technische aard beantwoord worden voordat drone delivery maatschappelijk geaccepteerd kan worden

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier