NieuwsPro

Rode Kruis positief over toepassing drones in noodsituaties

Het Amerikaanse Rode Kruis heeft onderzoek laten doen naar het gebruik van drones tijdens reddingsoperaties. De resultaten zijn veelbelovend: drones kunnen snel overzicht geven na een ramp en kunnen mogelijk ingezet worden om noodhulp te geven. Toch denkt het Rode Kruis nog niet op heel korte termijn aan de slag te gaan met drones.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Measure, een startup die diensten aanbiedt op het gebied van onbemande luchtvaart. Alhoewel er nog veel vragen beantwoord moeten worden denkt Justin Oberman van Measure dat er legio mogelijkheden zijn: live videobeelden vanuit een drone kunnen hulpverleners snel een beeld geven van de situatie, en overlevenden van een ramp kunnen vanuit de lucht sneller opgespoord worden. Daarnaast zijn drones in staat om – niet al te zware – noodhulpgoederen af te leveren.

Natuurlijk moeten de drones betrouwbaar kunnen opereren. “Maar belangrijker nog is de vraag hoe de juiste data op het juiste moment bij de juiste persoon terecht komt”, zegt Robin Murphy van de universiteit van Texas. Volgens Murphy moeten er bovendien nog veel obstakels op het gebied van privacy en regelgeving geslecht worden, willen drones volop ingezet kunnen worden tijdens reddingsoperaties.

Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis geeft het rapport veel inzicht. “Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om het inzetten van drones bij ons werk, maar er moeten nog veel vragen beantwoord worden. Maar deze technologie zal zeker ingezet gaan worden in de komende jaren.”

Nederlandse Rode Kruis experimenteert al met drones
Het Amerikaanse Rode Kruis is niet de enige afdeling van de hulpverleningsorganisatie die met interesse kijkt naar UAVs. Zo deed het Nederlandse Rode Kruis een paar maanden geleden ook al experimenten met een drone. Tijdens een demonstratie werd getoond hoe een drone een AED kan afleveren, en hoe er vanuit de lucht live videobeelden doorgegeven kunnen worden aan een operator op de grond.

(bron: Washington Post)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier