Flytrex Live 3G: een zwarte doos voor drones

Eén van de features die ontbreekt bij consumentendrones als de DJI Phantom of de Q500 van Yuneec is de mogelijkheid om vluchtdata op te nemen, zodat je na afloop van een vlucht kan zien welk traject je precies hebt afgelegd. Ook zou het handig zijn als je drone zou beschikken over een ingebouwde GPS tracker, zodat je in geval van een noodlanding of crash je drone makkelijk terug kunt vinden. Het Amerikaanse bedrijf Flytrex heeft een  oplossing in de vorm van Live 3G, een zwarte doos voor drones.

Flytrex Live 3G zwarte doos voor drones

Het idee achter de Flytrex Live 3G uitbreidingsmodule is dat je als dronepiloot veel beter inzicht krijgt in je vlieggedrag. Momenteel bieden alleen de drones in het duurdere prijssegment toegang tot opgeslagen vluchtgegevens. Om deze functionaliteit toe te voegen aan bestaande drones maakt de Live 3G maakt contact met de vluchtcomputer van je drone en slaat continu de locatiegegevens op, zodat je later het afgelegde traject tot op de meter nauwkeurig kunt reconstrueren. Ook kun je bijvoorbeeld je gemiddelde en maximaal behaalde snelheid bekijken: leuk voor FPV racers.

Flytrex Live 3G features

De Live 3G is voorzien van een mobiele internetverbinding, zodat de actuele locatiegegevens en het afgelegde traject gedeeld kunnen worden met de operator op de grond. Het is zelfs mogelijk om de vluchtdata live te delen via internet. De ‘last seen’ functie zorgt ervoor dat het altijd duidelijk is waar de drone voor het laatst is gesignaleerd: een feature die goed van pas komt in geval van een crash of fly-away, je kunt dan veel gerichter zoeken naar de drone.

Flytrex Live 3G live vluchtdata

De Live 3G black box kan via de website van Flytrex tijdelijk met 20% korting besteld worden voor net iets meer dan 150 dollar. De add-on is beschikbaar voor onder andere de DJI Phantom 2&3, de DJI Inspire, de Q500 van Yuneec, en de Iris+ van 3D Robotics. Je hebt wel een micro-simkaart een een data-abonnement nodig om de vluchtdata via 3G te kunnen benaderen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Flytrex Live 3G: een zwarte doos voor drones

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier