Universiteit Twente ziet kansen voor drones in bouwsector

Als het aan onderzoekers van de Universiteit Twente ligt worden drones binnenkort volop ingezet in de bouwsector. Zo zijn drones uitgerust met infraroodcamera’s geschikt om eenvoudig isolatiegebreken van gebouwen te detecteren, niet functionerende cellen in zonnepanelen op te sporen en de temperatuur van asfalt te monitoren, iets wat van belang is bij het walsen van pas gelegd asfalt.

Volgens universitair docent Bram Entrop zijn drones ideaal voor bouwprojectbeheersing en inspecties. “We ontwikkelen een protocol dat ervoor zorgt dat de acceptatie van drones in de bouw makkelijker wordt. Denk daarbij aan het in kaart brengen van vliegroutes, de afstand tot gebouwen, hoogte en hellinghoek. Ook willen we de overheid laten zien dat de potentie van drones groot is en dat Nederland door strenge regelgeving niet de boot moet missen of techniek in de weg moet staan.”

Warmtelekken opsporen
Volgens de onderzoekers kan een drone binnen twintig minuten – de gemiddelde vliegtijd op één accu – alle warmtelekken van een gemiddeld kantoorgebouw in kaart brengen. De gegevens afkomstig van de infraroodcamera worden daarbij omgezet in een 3D Point Cloud die vervolgens automatisch verwerkt wordt.

De zogenaamde i-drones die bij de universiteit worden ontwikkeld moeten uiteindelijk de huidige handheld camera’s gaan vervangen. Die waren sowieso niet geschikt om lastige plekken te bereiken. Ook hoeven er geen vliegtuigen meer ingezet te worden die soms op wijkniveau daken van huizen controleren.

Zonnepanelen controleren
De i-drones kunnen ook ingezet worden om zonnepanelen te controleren. Entrop: “Bij zonnepanelen denken we dan niet alleen aan woningen, maar ook aan de gigantische velden met zonnepanelen zoals je die bijvoorbeeld in Amerika ziet. Inspectie daarvan is een flinke klus. Een drone met een thermische camera aan boord kan de temperatuur in de cellen eenvoudig meten en dus defecten opsporen.”

Entrop ziet, naast asfalt, isolatie en zonnepanelen, nog een vierde toepassing voor de i-drones. “Als de regelgeving het toelaat, kunnen ze worden ingezet voor handhaving van vergunningen of opsporing van illegale bouwactiviteiten. Inspecteurs kunnen moeilijk over elke schutting gaan kijken, drones kunnen dat wel. We houden uiteraard rekening met privacy en veiligheid.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Universiteit Twente ziet kansen voor drones in bouwsector

 • 25 april 2015 om 17:38
  Permalink

  Geachte heer / mevrouw,

  Graag zou ik de gehele opname van de door jullie gemaakte film ontvangen.
  Daar jullie deze film boven onze nieuw te bouwen woning hebben gemaakt.

  Gr Timon

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier