Achtergrond

‘Alleen bij gevaar haalt brandweer drone uit boom’

Steeds vaker moet de brandweer eraan te pas komen om drones te redden die verstrikt zijn geraakt in bomen: zo werd in Tilburg onlangs werd een hoogwerker ingeschakeld om een quadcopter uit een boom te redden, en kort daarvoor was het raak in Vught. Veelal gaat het om particuliere drones waarmee binnen de bebouwde kom werd gevlogen. Dronewatch vroeg Brandweer Nederland om hun standpunt aangaande het veiligstellen van dergelijke drones.

Volgens Tonnie Wold van Brandweer Nederland is in dit soort gevallen artikel 3 van de Wet op de Veiligheidsregio’s (artikel 3) van toepassing. “Die bepaalt dat de brandweer bij incidenten/ongevallen een taak heeft als het gaat om het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren. Dat betekent dat de brandweer alleen in actie zal komen als de in de boom hangende drone een gevaar oplevert voor bijvoorbeeld voetgangers. Dit laatste is ter beoordeling van de brandweer in de desbetreffende regio.”

Op de vraag hoe de brandweer omgaat met verzoeken om drones te redden die niet direct een gevaar vormen zegt Wold: “Het veiligstellen van particuliere drones die in bomen verstrikt zijn geraakt is geen taak van de brandweer. Mocht het vaker gaan voorkomen dan gaan we zeker met elkaar in gesprek over hoe het anders/beter kan.”

Volgens Wold is de inzet van de brandweer er niet alleen op gericht incidenten te bestrijden, maar gaat er ook veel energie naar het gesprek met verantwoordelijke risicoveroorzakers. “We proberen risico’s te voorkomen of in te perken waar mogelijk, maar dragen daarvoor niet de alleenverantwoordelijkheid. Veiligheid in onze samenleving is iets waar we samen voor staan en dus ook samen verantwoordelijkheid voor dragen.”

Voorkomen 
Wil je voorkomen dat je drone in een boom eindigt, zorg dan ten eerste dat je niet opstijgt in de buurt van bomen en houd tijdens de gehele vlucht goed zicht op de drone. Heb je nog weinig ervaring met het besturen van een drone, ga dan eerst oefenen op een weiland. Met name als de neus van de drone naar de piloot wijst wil men nog wel eens in de war raken met links/rechts en vooruit/achteruit, want de besturing is dan omgedraaid. Ook is het van belang om een goed GPS-signaal te hebben: zonder GPS lock kan de drone meegevoerd worden door de wind (fly-away) en met enige pech in een boom belanden.

Drone in boom
Foto: Brad Harris
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Alleen bij gevaar haalt brandweer drone uit boom’

  • Als je drone in een boom hangt kan je beter een boomverzorger bellen, die klimmen veilig en goedkoop in een boom. Ik ben al 10 jaar boomverzorger en heb al vier drones (en een kat) uit de boom gehaald, de brandweer wilde (drone) en lukte (kat) dat niet. Omdat er steeds meer drones komen ga ik me specialiseren in het drone redden. Zie mijn website voor meer info.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier