IncidentNieuws

Amerikaanse toerist met drone getaserd door park ranger

Een 35-jarige toerist uit de V.S. die met een hobbydrone aan het vliegen was is afgelopen weekend achtervolgd en vervolgens met een taser tot staan gebracht door een park ranger van het Hawai’i Volcanoes National Park. Getuigen noemen de reactie van de ranger ‘zwaar overtrokken’, maar volgens de beheerders van het national park was de veiligheid van andere mensen in het geding.

Het incident vond plaats op zaterdagavond bij de Halema’uma’u Crater, waar een paar honderd mensen zich verzameld hadden om het opkomende lavameer te bekijken. Travis Sanders had zijn micro-quadcopter met een diameter van 7,5 cm meegenomen om het fenomeen vanuit de lucht te bekijken.

Het apparaatje is voorzien van een paar fel knipperende leds waardoor het al snel de aandacht van een ranger trok. Die sommeerde Sanders om de drone ‘per direct’ aan de grond te zetten. Het vliegen met drones in Amerikaanse nationale parken is sinds augustus vorig jaar verboden, maar daar wist Sanders niet van: “ik zag geen bord of zo bij de ingang.”

De park ranger gedroeg zich behoorlijk agressief waarop Sanders besloot om de benen te nemen. Dat was voor de ranger aanleiding om de achtervolging in te zetten en de man met zijn taser tot stilstand te brengen. Tientallen mensen waren getuige van de arrestatie, die door velen als ‘overdreven gewelddadig’ werd bestempeld. Volgens het parkmanagement was het echter terecht dat de ranger zijn taser gebruikte, omdat de dronepiloot “geen gehoor gaf aan een bevel en de veiligheid van de andere bezoekers in gevaar bracht.”

Volgens officials is het voor het eerst dat een dronepiloot gearresteerd is in het betreffende national park. Het is niet voor het eerst dat een ranger zijn taser gebruikt; dat is sinds 2008 vijf keer voorgekomen.

Travis Sanders na zijn arrestatie. Foto: Althea Kamali'i
Travis Sanders na zijn arrestatie. Zijn micro-drone staat voor hem op de grond. Foto: Althea Kamali’i

Dronegebruik in Nederlandse natuurgebieden
Ook in Nederland wordt er steeds vaker melding gemaakt van boswachters die dronepiloten in natuurgebieden verzoeken om hun apparaat aan de grond te zetten. Alhoewel er geen sprake is van een verbod op drones in bijvoorbeeld de parken van Staatsbosbeheer kan een boswachter zich beroepen op de Flora- en faunawet, die bepaalt dat mensen verzocht kunnen worden te stoppen met een activiteit die verstorend werkt op de natuur.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Amerikaanse toerist met drone getaserd door park ranger

  • Marnix Verschraegen

    Ze overdruiven weeral, Als men in een bebouwde zone al niet meer mag vliegen en nu in bebost gebied waar dan mogen we wekl nog vliegen … Jullie wetgevers vernietigen een Hobby met de achterligende business en tewerkstellingen …

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier