ProProductnieuws

Nederlands bedrijf haalt geld op voor ontwikkeling sproeidrone

Het Nederlandse bedrijf AvioniCS Control Systems is een crowdfundcampagne gestart om geld op te halen voor de ontwikkeling van een drone die specifiek bedoeld is voor landbouwdoeleinden. De Agrodrone kan twintig kilo aan pesticiden met zich mee dragen en deze zeer nauwkeurig uitsproeien over horizontale of verticale begroeiing.

Het idee voor de Agrodrone ontstond toen Mauro García – CEO van AvioniCS – in gesprek kwam met een zuid-Hollandse boer, die een deel van zijn tulpenvelden had verloren aan insecten. Volgens de boer was het spuiten van pesticiden geen optie aangezien de omvang van de plaag eigenlijk te klein was en er bij het sproeien vanuit een vliegtuig veel verdelgingsmiddel verloren gaat.

García bedacht dat drones wellicht de oplossing konden zijn voor het probleem van de boer en ging aan de slag met het uitwerken van een idee. Dat idee mondde uit in schetsen van de Agrodrone, een onbemand luchtvaartuig dat zeer precies pesticiden kan sproeien op gewassen.

Agrodrone

In theorie kan er door de hoge nauwkeurigheid van de sproeidrone flink bespaard worden op zowel energie als insecticiden. Bovendien is er minder arbeidstijd en dus personeel gemoeid met het sproeien met een drone, en kan de drone precies daar sproeien waar het nodig is, iets wat met traditionele sproeimethoden niet mogelijk is.

Om dit mogelijk te maken moet de Agrodrone uiteindelijk twintig kilo aan payload moeten kunnen meetorsen: een flink gewicht voor een elektrisch aangedreven multirotor. Een deel van het project is dan ook gericht op het ontwikkelen van krachtiger motoren. De grote draagcapaciteit van de drone maakt dat deze ook interessant is voor andere (niet-agrarische) toepassingen.

Om de Agrodrone werkelijkheid te maken is Avionics een crowdfundcampagne gestart op TailWind Crowd, een platform dat zich met name op professionele B2B projecten richt. Investeerders die participeren in het project wordt een rente van 7,5% in het vooruitzicht gesteld. AvioniCS hoopt met de campagne in totaal 200.000 euro op te halen om een prototype op ware grootte te kunnen ontwikkelen. Een schaalmodel van de Agrodrone is al bijna gereed.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nederlands bedrijf haalt geld op voor ontwikkeling sproeidrone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier