Regelgeving

Amateur dronepiloten: vanaf 1 juli maximaal 120 meter hoog

Vanaf 1 juli aanstaande mogen dronepiloten die hobbymatig met hun toestel vliegen een hoogte van maximaal 120 meter bereiken. Dat staat in een aanpassing van de huidige Regeling modelvliegen. De verlaging van de maximale vlieghoogte is een opmaat naar de nieuwe voorgestelde maximum vlieghoogte van 50 meter.

Tot op heden stond de Regeling modevliegen toe dat modelvliegers en dronepiloten tot maximaal driehonderd meter hoogte mochten vliegen, mits niet in een laagvlieggebied of nabij zogenaamde ongecontroleerde vliegvelden. Voor professionele dronegebruikers gold al een plafond van 120 meter. Dat verschil wordt met de aanpassing in de regelgeving gelijkgetrokken.

Alleen voor geregistreerde modelvliegterreinen wordt een uitzondering gemaakt. Daar wordt per 1 juli een plafond van 300 meter van kracht. De maximale hoogte is daar nu nog 450 meter.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil de maximum vlieghoogte voor amateur dronevliegers later dit jaar nog verder verlagen, naar maximaal 50 meter hoog. Dit voornemen wordt de komende weken via een internetconsultatie voorgelegd aan belanghebbenden. Daarna moet het voorstel nog door de eerste en tweede kamer.

Maximaal 120m hoog vliegen met drone
Vanaf 1 juli a.s.: maximaal 120 meter hoog
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Amateur dronepiloten: vanaf 1 juli maximaal 120 meter hoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier