Nieuws

Eerste drone-graffiti een feit

Een indrukwekkende grafische prestatie kun je het niet noemen, maar intrigerend is het wel: het eerste voorbeeld van drone-graffiti op een gigantisch billboard in New York. Verantwoordelijk voor de bekladding is de bekende graffitikunstenaar en vandaal KATSU.

Foto: Arthur Holland Michel
Foto: Arthur Holland Michel

KATSU rustte een DJI Phantom drone uit met een op afstand bestuurbare spuitbus om de verf te kunnen aanbrengen op een groot billboard van Calvin Klein met daarop een afbeelding van model Kendall Jenner. “Het is opwindend om een drone te kunnen inzetten voor vandalisme”, zei KATSU na afloop van de stunt tegen Wired.

De tag die KATSU afgelopen woensdag aanbracht valt in ieder geval flink op, want de advertentie hangt boven één van de drukste kruispunten van New York. De hoogte en het grote formaat van de billboard – meer dan zes verdiepingen hoog – zorgde er tot nu toe voor dat vandalen geen kans maakten, maar KATSU had er met zijn drone minder dan een minuut voor nodig om zijn streek uit te halen.

De graffitikunstenaar experimenteerde al eerder met drones om kunstwerken te maken. Maar het is voor het eerst dat hij zijn toestel in het openbaar de lucht instuurde om een bestaand billboard te bekladden. En volgens KATSU blijft het hier niet bij: de techno-vandaal heeft plannen om een gebruiksvriendelijker versie van de graffiti-drone te introduceren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier