Een droneblik op ’s Nederlands grootste hunebed

Wist je dat het grootste Hunebed van Nederland ruim 22 meter lang is? Het hunebed D27 in het Drentse Borger bevat 9 dekstenen op 26 zijstenen en 2 sluitstenen en een complete poort met 4 zijstenen en 1 deksteen. Vanuit de lucht krijg je een goede indruk van de geometrie van het hunebed:

Hunebed D27 van boven
Hunebed D27 vanuit vogelperspectief

Hunebedden zijn steenkamers uit de prehistorie. In Nederland gebruikte men zwerfstenen als bouwmateriaal: deze waren ruim voorhanden als gevolg van de afzetting van stenen door gletsjers uit de laatste ijstijd.

Hunebed schuin
Schuin aanzicht van Hunebed D27 bij Borger. De kei rechtsonder is mogelijk een kranssteen geweest

In Nederland zijn de hunebedden van oost naar west geplaatst. Wetenschappers denken dat deze richting haar oorsprong kent in de astronomie, waarbij er een verband zou zijn met de opkomstpunten van de maan.

Hunebed ingang
De ingang van het hunebed

Hunebed D27 is een van de weinige hunebedden in Nederland waar resten van mensen zijn gevonden.

Hunebed overzicht
De schaduwen van de vroege ochtendzon tonen de oost-west oriëntatie van de hunebed

 

De foto’s in dit artikel werden gemaakt met een DJI Phantom 2 met GoPro Hero 4 – Black Edition. Wil je ook leren hoe je luchtfoto’s als deze kunt maken? Kijk dan eens op www.handboekdronefotografie.nl.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier