Voorgestelde ‘mini drone’ regelgeving te soepel/streng? Laat je stem horen!

Afgelopen week maakten we melding van het feit dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu regelgeving voor een nieuwe categorie ‘mini-drones‘ wil invoeren, waarvoor je – ook als je commercieel wilt gaan vliegen – geen ontheffing nodig hebt, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De regelgeving is nog niet defitief, en je kunt via internet je stem laten horen.

Het idee is dat je per 1 oktober voor het commercieel gebruik van een drone onder de vier kilo geen vergunning als bedrijf en ontheffing per vlucht meer hoeft te hebben, zoals nu het geval is. Dat is althans het voornemen van het ministerie. Staatssecretaris Mansveld hoopt met de nieuwe regelgeving het makkelijker te maken voor bedrijven om drones in te zetten, bijvoorbeeld voor luchtfotografie of inspectiedoeleinden. Tegelijkertijd wil ze amateurs de ruimte bieden om hobbymatig te blijven vliegen met hun drones.

Aan het gebruik van zogenaamde mini drones worden wel strenge voorwaarden verbonden: zo mag je volgens de concept regelgeving niet hoger dan 50 meter hoog en 100 meter van de piloot vandaan vliegen. Verder gelden de bestaande beperkingen, zoals niet vliegen boven aaneengesloten bebouwing, alleen bij daglicht, en niet boven havens, wegen en mensenmassa’s.

Uiteenlopende reacties
De voorgenomen regelgeving roept uiteenlopende reacties op. Zo vinden sommigen dat de staatssecretaris onvoldoende oog heeft voor de veiligheid: hobbyvliegers zouden onvoldoende kennis hebben van zaken zoals no-fly zones en CTR (vliegveldcontrolegebied) en daarom is het wenselijk om een (theorie)cursus verplicht te stellen.

Anderen zijn enthousiast over het feit dat er geen vergunning meer nodig zal zijn, maar vinden dat de restricties die worden gekoppeld aan het vliegen met een mini drone – niet boven de 50 meter hoog, niet verder dan 100 meter van de piloot vandaan – voor professionals onwerkbaar zijn en bovendien lastig te handhaven.

Internetconsultatie
Het goede nieuws is dat de regelgeving nog niet definitief is. Tot 29 mei is het mogelijk om je stem te laten horen via een internetconsultatie. Deze consultatie is met name gericht op het helder krijgen van de randvoorwaarden voor de nieuwe categorie mini drones, waarbij men rekening houdt met de ingestuurde reacties.

Houd jij er na het lezen van het Beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones een duidelijke mening op na met betrekking tot de nieuwe categorie ‘mini drones’ en de beperkingen die voorgesteld worden, schroom dan niet om je mening kenbaar te maken via deze pagina. Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie, tenzij de indiener aangeeft dat deze niet publiekelijk getoond mag worden.

Standpunt Dronewatch
Wij juichen het van harte toe dat het ministerie de regelgeving soepeler maakt en dat zowel professionals als amateurs volop gebruik kunnen gaan/blijven maken van de mogelijkheden die drones bieden. We vragen ons echter af of het plafond van 50 meter vlieghoogte en 100 meter afstand horizontaal niet te beperkt is, zeker gezien de veiligheidsmaatregelen die in moderne drones (return to home functie, ingebouwde database met no-fly zones en vliegvelden) zijn ingebouwd. Dit nog afgezien van de vraag hoe deze maximale hoogte en afstand in de praktijk gehandhaafd moeten worden.

Wij pleiten er daarom voor om de maximale vlieghoogte op 120 meter te houden, en de maximale horizontale afstand op 200 meter te zetten. Daarnaast pleiten we voor een publiekscampagne die (aspirant) dronepiloten bewust maakt van de risico’s die gepaard gaan met het vliegen met een onbemand luchtvaartuig, bijvoorbeeld in de vorm van een onafhankelijke website met heldere uitleg en een flyer die standaard bij elke drone wordt meegeleverd door de verkopende partij. Tevens zou het ministerie meer werk moeten maken van het beschikbaar stellen van duidelijke kaarten waarop staat aangegeven waar je wel en niet mag vliegen met een drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Voorgestelde ‘mini drone’ regelgeving te soepel/streng? Laat je stem horen!

 • 5 mei 2015 om 17:21
  Permalink

  Hebben jullie ook al een reactie geplaatst drone-watch?
  ik ben het verder helemaal eens. de mensen die probleme veroorzaken lezen handleidingen niet, en lezen de regels niet. Als deze nou eens verplicht een betaalbare cursus zouden moeten doen, komt het helemaal goed. een flyer met informatie is ook een gaaf idee. Ook ben ik het eens met de afstand. 50 meter hoog is dan wel acceptabel maar niks om om naar huis over te schrijven. Als laatste is die 100 meter ver gewoon een grap. Ze moeten dan 200-300 meter ver maken. Gaat echt nergens over omdat we al de regel “altijd toestel in zicht houden” hebben.

  Beantwoorden
 • 6 mei 2015 om 15:37
  Permalink

  Grootste bezwaar vind ik dat die 50 meter afstand geldt voor alle wegen en personen. Je kan dus volgens die regels geen (goede) opnamen meer maken van huizen etc. zelfs niet van je eigen huis en van personen die ermee instemmen dat ze gefilmd worden door een drone en het risico aanvaarden.

  Of zie ik het verkeerd?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier